latinica  ћирилица
11/01/2019 |  16:53 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Неукусно мијешање Дан Преде у унутрашња питања у БиХ

Стални извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда нема мандат да се мијеша у унутрашње ствари суверених земаља и, умјесто што се бави појединачним случајевима у БиХ, требало би да учини све да помогне на њеном путу ка ЕУ, рекао је данас портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: nezavisne novine
Радован КовачевићФото: nezavisne novine

Ковачевић је подсјетио да је нови сазив Предсједништва БиХ, којим предсједава Милорад Додик, усвојио декларацију која се односи на потребу бржег европског пута БиХ.

"Умјесто да добијемо одговор на ту декларацију и изражену жељу БиХ да брже иде ка ЕУ, ми добијамо мијешање у унутрашња питања које је потпуно неукусно", рекао је Ковачевић Срни.

Коментаришући оптужбе које је Дан Преда, говорећи за федералне медије о случају "Драгичевић", изнио на рачун институција Српске, Ковачевић је нагласио да институције Републике Српске у потпуности професионално обављају своје послове.

Према његовим ријечима, тако је било и у свим ранијим случајевима и биће и у будућности.

"Уколико Дан Преда сматра да има такав мандат и да је позван да се мијеша у унутрашње ствари суверених земаља и да би требало да коментарише евентуално политичко насиље, онда би најприје требало да се окрене према Француској и да осуди понашање француске полиције. У Српској за таквим нечим не постоји никакав разлог и потреба", додао је Ковачевић.

Он је рекао да је "потпуно неумјесно" да Дан Преда говори и о надлежностима унутар БиХ и да нешто са нивоа Српске треба да пређе на ниво БиХ.

"То је за нас недопустиво. У том контексту желим да га подсјетим да су за овакву организацију тужилаштва у БиХ одговорне његове колеге из ЕУ које су нам наметнуле неуставну институцију Високи судски и тужилачки савјет.

"Тужиоци немају одговорност према било коме и могу на овај начин да доприносе ескалацији проблема, умјесто да их рјешавају. Комплетна одговорност у овом случају је на тужилаштву и оно мора дати одговор, а овакви коментари који долазе из ЕУ никако не могу да помогну у рјешавању тог проблема", оцијенио је Ковачевић.

Дан Преда је, између осталог, изјавио да је ситуација у вези са случајем "Драгичевић" неприхватљива.

"Да сам грађанин ове земље и ја бих вјероватно био на улици и захтијевао правду за Давида. Јасно је да су ти људи врло разочарани ставом власти о овом питању и моје основно питање је могу ли власти Републике Српске ријешити овај проблем? Ако се проблем не може ријешити у Републици Српској, дајте онда да разговарамо о процесуирању случаја на државном нивоу", рекао је Дан Преда федералним медијима.