latinica  ћирилица
11/01/2019 |  18:21 ⇒ 12/01/2019 | 09:23 | Аутор: РТРС

Осуде због напада на екипу РТРС-а и новинарке БХРТ-а

Пријетње по живот и позиви на линч новинарки БХРТ-а Свјетлане Топалић и Пејке Медић, који су услиједили након што су на друштвеним мрежама честитале рођендан Републици Српској, данас су осудили Омбудсман и предсједавјући Предсједништва БиХ.

Из Удружења БХ новинари позвали су Топалићеву да полицији достави пријетње које су јој упућене. Како су рекли Срни, званично неће реаговати, јер сматрају да у овом случају није ријеч о нападу на новинара и професију.

Званичну осуду упутили су због напада на екипу РТРС-а у Сарајеву.

Слободно изражен став, изречена ријеч, исказана емоција према Републици Српској, аутоматски значи да си у Федерацији извргнут руглу, омаловажавању, увредама.

Осјетио је на то на својој кожи српски фудбалер Дејан Поповић. Због рођенданске честитке Републици, објављене на инстаграму, пријети му раскид Уговора са ФК из Градачца.

Новинаркама БХРТ-а Свјетлани Топалић и Пејки Медић не пријети отказ, али зато им бошњачки екстремисти упућују озбиљне пријетње по живот.

Безбједносне агенције нису реаговале на отворене позиве на убиство. Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, изразио је жаљење што су појединци јавно шиканирани само зато што честитали Дан Републике Српске.

- Заиста је непримјерено да са становништа изнесеног мишљења у медијима и другим мјестима, који честитају Дан Републике Српске, буду шиканирани. Ствара се атмосфера лична која је у Сарајеву и Федерацији креирана од Бошњака, каже Додик.

Коначно су реаговали из Удружења БХ новинари - позивају уреднике портала да бришу коментаре који могу довести у питање живот и безбједност, у конкретном случају новинарке Свјетлане Топалић: "Осуђујемо пријетње упућене Свјетлани Топалић. Позивам је да те поруке и пријетње прослиједи полицији и затражи провођење истраге и санкционисање оних који шаљу пријетеће поруке или пишу кломентаре са говором мржње на друштвеним мрежама или њуз порталима."

- Ми сваки напад на новинаре осуђујемо и ту нема расправе од било кога да је упућен. Сваки напад на новинаре за нас је неприхватљив, истиче омбудсман БиХ Љубинко Митровић. 

Хистеричну атмосферу у Сарајеву прему свему што долази из Републике Српске најбоље илустрије јучерашњи напад на екипу РТРС-а.

Током радног задатка, нашег возача Слободана Васковића вербално је вријеђала непозната особа која је потом пљунула и ударила ногом у врата аутомобила.

Феџад Форто, генерални секретар Друштва новинара, наводи да Друштво осуђује напад на екипу РТРС-а који се десио у близини Предсједништва БиХ и додаје да је случај пријављен МУП-у Кантона Сарајево.

Брутална медијска хајка на оне који се не стиде да честитају Дан Републике дио је опште хистерије у Сарајеву настале због обиљежавања 9. јануара. То иде толико далеко да бошњачки припадници ОС на друштвенима мрежама отворено вријеђају Републику Српску.