latinica  ћирилица
11/01/2019 |  18:29 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Да ли је у Приједору на помолу нова скупштинска већина?

Турбуленције на приједорској политичкој сцени! Оптужбе пљуште на релацији СДС - ДНС. Из градског одбора СДС-а оптужили су ДНС за директно мијешање у унутарстраначка питања, док из ДНС-а такве наводе демантују.. Затегнуто је и у скупштинским клупама, па се многи питају - да ли је у Приједору на помолу нова скупштинска већина?

Камен спотицања, како каже први човјек приједорског СДС-а, Милан Тубин, је то што неки од чланова странке годинама тајно раде за ДНС. Исти ти чланови, каже Тубин, заговарају ванредну изборну сједницу градског одбора СДС-а, с намјером да се смијени руководство.

"Мислим да је већи проблем што смо уздрмали власт у Приједору. Ово је диригиговано испред ДНС-а. Они се служе разним игранкама којим покушавају да разбију СДС и клуб одборника", каже Тубин.

Саша Бурсаћ, предсједник ГО СНСД-а Приједор истиче да то исто није успјело ДНС-у када је СНСД у питању.

"Не знам да ли ће успјети сада када је СДС у питању", рекао је Бурсаћ.

У приједорском ДНС-у негирају оптужбе које долазе из СДС-а.

"Таква мишљања појединаца морају се аргументовати. Ми се нисмо мијешали ни у чије изборе, нити смо учествовали у побједи нити једног кандидата", истакао је предсједник ГО ДНС-а и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Политичка превирања у Приједору почела су након посљедњег скупштинског засједања, када су одборници СНСД-а подржали амандмане СДС-а, и обрнуто. Од тада се поставља питање – да ли ово значи и крај актуелне скупштинске већине?

У СНСД-у тврде да је до удруживања са опозицијом дошло јер, као коалициони партнери, нису консултовани при изради буџета за текућу годину. Поручују да ДНС-ово самостално доношење одлука у градском парламенту више неће бити могуће.

Из СНСД-а истичу да за сада нема говора о новој скупштинској већини у Приједору. С друге стране, у СДС-у кажу да су отворени за разговор са свима, па и СНСД-ом.

"Не зато што ми желимо срушити ДНС или скупштинску већину, то ни случајно, нити правити неки опозив градоначелника. Ми само желимо да се питају сви грађани, јер смо ми ипак добили пет хиљада гласова", додао је Тубин.

Приједор, по свему судећи, тек очекује усијање политичке сцене. Можда све буде јасније након наредног скупштинског засједања, које је, како сазнајемо, планирано за почетак наредног мјесеца.