latinica  ћирилица
11/01/2019 |  19:43 ⇒ 22:24 | Аутор: СРНА

Гости Кустенфорфа пристижу на Мећавник

На Мећавник, гдје вечерас почиње 12. Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, пристижу гости, међу којима је и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, који ће фестивал отворити заједно са Емиром Кустурицом, умјетничким директором фестивала.

Међу гостима, које на Мећавнику традиционално дочекују са хљебом и сољу, налази се и глумац Славко Штимац, коме је ове године посвећен програм "Ретроспектива великана".

Он је по доласку на Мећавник изјавио да на Мокрој Гори евоцира успомене, јер је овдје снимао филм "Живот је чудо".

Штимац је захвалио Кустурици за част коју му је указао, те нагласио да је он велики професионалац.

На Мећавник је стигао и Слободан Деспот, писац и издавач из Швајцарске, који ће бити у жирију.

Међународни филмски и музички фестивал биће отворен у 20.30 часова, након чега ће у 21.30 бити приказан филм Емира Кустурице "Пепе, један узвишени живот", документарац посвећен Хозеу Мухики, бившем уругвајском предсједнику.

Гости фестивала су и глумци Мет Дилан и Серђи Лопез, Марчело Фонте, Адријано Тардиоло и Лука Чиковани, редитељи Давид Оелхофен, Адилхан Јержанов, Дамијано и Фабио Диноћенцо као и продуцент Андреа Гамбета.

Такмичарски програм ће се састојати од 21 филма домаћих и страних аутора.

За фестивалске награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмичиће се филмови младих режисера из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Француске, Њемачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске и са Филипина.

Међународни жири чине канадско-америчка глумица Стана Катић, писац и издавач из Швајцарске Слободан Деспот и Танкред Рамон, француски режисер документарних филмова и продуцент аудио-визуелних садржаја.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан у организацији продукцијске куће "Раста интернешнел" и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и група "ТНСО".

Фестивал ће трајати до 16. јануара.