latinica  ћирилица
12/01/2019 |  08:18 | Аутор: СРНА

Отежан саобраћај преко планинских превоја

На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ јутрос је отежан саобраћај због заснијежених коловоза и поледице, посебно преко планинских превоја, али су зимске службе на терену и врше чишћење и посипање, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
отежан саобраћај - Фото: СРНА
отежан саобраћајФото: СРНА

Возачима се савјетује да посебно буду опрезни на путним правцима Власеница-Хан Пијесак преко превоја Хан Поглед, Зворник-Тузла преко Црног Врха, Гацко-Тјентиште преко Чемерна, Сарајево-Рогатица преко Романије, Трново-Фоча преко Рогоја, те Мркоњић Град-Млиништа, Карановац-Кнежево-Угар и Шипово-Ново Село.

Угаженог снијега на коловозу има на путевима Олово-Кладањ-Власеница, Бугојно-Нови Травник, Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље, Ливно-Мркоњић Град и Коло-Томиславград-Шуица.

Због већег одрона камења на коловоз обустављен је саобраћај на магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф у мјесту Бравнице.

У нижим предјелима има поледице на коловозу, нарочито преко мостова, надвожњака и на прилазима тунелима.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона, а постоји могућност и за обрушавање сњежних лавина, нарочито на путном правцу Добро Поље-Брод на Дрини.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну саобраћај се на магистралном путу Приједорска петља-Клашнице и преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила преко тог дијела не саобраћају.

На ауто-путу "9. јануар" Бањалука-Добој на петљи "Маховљани" измијењен је режим у одвијању саобраћаја, као и на ауто-путу Бањалука-Градишка због изградње наплатне станице "Чатрња".

Режим вожње измијењен је на магистралним путним правцима Челинац-Котор Варош због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, те Бањалука-Српске Топлице на дијелу од "Космоса" до Нуле, од Ребровца према Челинцу, Крупа на Врбасу-Бочац, те на регионалном путном правцу Дервиши-Клашнице у улицама Пут српских бранилаца и 16. Крајишке бригаде.

Саобраћај је обустављен на регионалном путном правцу Моштаница-Козарска Дубица због санације моста преко ријеке Моштанице, док ће на регионалном путном правцу Обудовац-Лончари долазити до измјене у одвијању саобраћаја због изградње пјешачке стазе.

У Бијељини је завршена изградња канализације на дијелу магистралног пута који пролази кроз град, али се саобраћај теретних возила и даље одвија искључиво обилазницом.

На дионици магистралног пута Сарајево-Фоча успорено је саобраћа на локалитету Сијерачке Стијене због санације клизишта, као и на регионалном путу Братунац-Дрињача.

Клизишта су успорила саобраћај и на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Аубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, док је на регионалном путу Лопаре-Прибој на снази обустава саобраћаја за теретна возила и аутобусе, који су преусмјерени на алтернативне путне правце.

У Бањалуци је у току изградња кружне раскрснице због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу од пијаце према Ребровцу.

На подручју ФБиХ на регионалном путу Михаљи-Блидиње у Херцеговини обустављен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази три и по тоне.

На граничном прелазу Брод јутрос нема дужих задржавања. Због радова у Хрватској и даље је обустављен саобраћај на граничном прелазу Нови Град-Двор.

Возачима се на свим путним правцима савјетује да возе опрезно и да вожњу прилагоде стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме.