latinica  ћирилица
12/01/2019 |  09:08 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Нови протести "жутих прслука"

Француска се припрема за нову рунду демонстрација "жутих прслука", девети викенд заредом, али су власти најавиле да неће бити толеранције за насиље и вандализам.

Званичници су упозорили да се очекује да ће овај викенд антивладине демонстрације бити веће и много насилније него прије седам дана.

Оклопна возила и 5.000 припадника безбједносних снага распоређено је широм Париза.

Одређене групе демонстраната позивају учеснике да се окупе у граду Буржу у централном дијелу Француске. Они очекују да би на овом скупу требало да се окупи већи број људи из удаљенијих мјеста, него у Паризу.

Међутим, градске власти Буржа су забраниле све врсте окупљања у старом дијелу града, уклоњени су паркинг сатови и клупе, а затворене су државне канцеларије и баште.

Широм Француске биће распоређено око 80.000 припадника безбједносних снага.

Није познато да ли ће данашњи протести у Паризу бити организовани на Шанзелизеу и Тријумфалној капији или ће почети у пословном дијелу града.

Према подацима градских власти, од почетка протеста оштећено је око 500 продавница због чега ће бројне радње данас бити затворене.

Шеф париске полиције Мишел Делпеш изразио је очекивање да ће број демонстраната данас бити већи од 3.500 колико их је прошлог викенда покушало да маршира ка згради Националне скупштине.