latinica  ћирилица
12/01/2019 |  10:19 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Хуманитарно-продајна изложба слика у Бијељини

У Бијељини је организована хуманитарно - продајна изложба слика, како би се обезбиједила средства за куповину слушног апарата једанаестогодишњем дјечаку Миши Перићу из Велике Обарске. Акцију је организовала Коалиција организација лица са инвалидитетом "Колоси" из Бијељине, у сарадњи са Центром за културу.

На продајној изложби су цртежи и слике које су израдила глува и наглува дјеца , као и умјетничка дјела више аутора. Средства од продаје слика биће искориштена за куповину два слушна апарата за дјечака Мишу Перића који је рођен са 96 одсто оштећеним слухом. За слушни апатрат потребно је обезбиједити 2600 марака. Његови незапослени родитељи тај новац не могу издвојити.

"Баш је велико оштећење слуха, тако сада настојимо да га припремимо да може у школу да иде. Прати наставу да се и даље бави цртањем. Једнога дана када нас не буде да може самостално да функционише", рекао је отац Миле Перић.

Мишо је члан Радионице иконописа и Ликовне секције глувих и наглувих лица. Талентован је и успјешно савлађује наставу. Да би могао нормално функционисати и похађати школу потребан му је квалитетан слушни апарат.

"Ова изложба је намијењена за глуву и наглуву дјецу. И они учествују са својим цртежима. Иначе средства смо прикупили, највише од Вртића 'Чика Јова Змај' чији су радници прикупили 1.065 марака, око 500 -600 марака је сама Коалиција прикупила", навео је технички секретар Коалиције "Колоси’" Бијељина Милорад Јовић.

Уз помоћ хуманих људи једанаестогодишњи Мишо Перић напокон ће добити слушни апарат и први пут чути грају својих другова, као и јасне гласове родитеља. Апарат који сада користи ствара му неподношљив шум у уху. Вишак средстава "Колоси" ће користити за друге потребе глувих и наглувих, као што су поправка слушних апарата, партиципација и слични трошкови, које ова категорија становника није у могућности да финансира.