latinica  ћирилица
12/01/2019 |  10:23 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Пољопривредна производња заузима значајно мјесто у развоју Новог Града

Пољопривредна производња заузима значајно мјесто у развоју Новог Града. Регистрована су 733 пољопривредна произвођача. Међу њима је знатан број мљекара.

Милан Бркаић из Блатне има 22 музне краве и седам јуница. Дневно испоручује 350 литара млијека. Захваљујући томе успио је набавити неопходну пољопривредну механизацију и купио неколико хектара земље.

"Цијена таква каква је. Ваљало би да је већа. Премије мало касне, али буду и оне. Добро је", рекао је Бркајић.

Светозар Јапунџа из Доњих Ракана производи сир, а планира и проширење производње.

"Што се тиче цијене млијека, она је мало дискутабилна. Што се тиче премије оне су за сада колико толико редовне и задовољан сам што се тиче премија", додао је Јапунџа.

У Новом Граду из године у годину већа је количина испорученог млијека тржишту. У прошлој години испоручено је више од четири милиона литара млијека.

"Подручје новоградске општине годишње испоручи 4.285.560 литар млијека. И подстицаји су за 56 пољопривредних произвођача који производе преко 20 хиљада литара млијека годишње. Од њих се откупи 3.497.740 литара млијека годишње", нагласила ја самостални стручни сарадник у Одсјеку за пољопривреду Жељка Жујић.

Захваљујући исплаћеним премијама, пољопривредни произвођачи су успјели да обнове сточни фонд и пољопривредну механизацију.