latinica  ћирилица
12/01/2019 |  10:25 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Потврђује се теза о стварању "велике Албаније"

Бивши дипломата Зоран Миливојевић оцијенио је да одлука македонског Собрања о преименовању Македоније у Републику Сјеверну Македонију омогућава Албанцима у региону боље умрежавање и да је све што се дешава на неки начин потврда тезе о "великој Албанији".
Собрање - Фото: РТРС
СобрањеФото: РТРС

"И ово у Македонији је потврда те тезе, јер они не би могли да изгурају амандмане да није било албанског фактора", рекао је Миливојевић и додао да на терену постоји координација стратешких потеза албанског корпуса који се води из Тиране.

Према његовим ријечима, тако је уз доста мука завршена прва етапа процеса који би требало да уведе Македонију у НАТО, а сада је, како је упозорио, на реду Грчка гдје има проблема око ратификације споразума из Преспе да би се тиме створили услови да Македонија постане чланица НАТО-а.

Говорећи о ширењу НАТО-а на Балкану, он је рекао за РТС да је то нешто што је давно зацртано и додао да је НАТО, самим одсуством реакције на формирање војске самопроглашеног Косова, показао да подржава и рачуна на ту структуру.

"Тиме што је Запад толерисао формирање такозване косовске војске и што није реаговао на одређени начин, дао је до знања да Запад и НАТО рачунају на ту структуру и да је већ виде у функцији НАТО-а и западних интереса - од Авганистана па надаље", сматра Миливојевић.

Када је ријеч о најављеној посјети предсједника Русије Владимира Путина Србији, Миливојевић је оцијенио да је та посјета веома значајна, посебно због подршке коју та земља даје у рјешавању проблема Космета.