latinica  ћирилица
12/01/2019 |  15:53 | Аутор: СРНА

Обиљежено 11 година од погибије македонских војника

Особље Еуфора данас је у бази Бутмир у Сарајеву обиљежило 11 година од погибије 11 македонских војника у хеликоптерској несрећи у близини Скопља.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Комеморацији су присуствовали отправник послова македонске Амбасаде у Сарајеву Ристе Велковски и командант ЕУФОР-а генерал-мајор Мартин Дорфер, саопштено је из Еуфора.

У саопштењу се напомиње да је Македонија једна од пет земаља учесница у мисији Еуфора у БиХ које нису чланице ЕУ. Укупно у мисији у БиХ учествује 19 земаља.

У хеликоптерској несрећи на брду Катланковско Блаце код Скопља прије 11 година погинуло је 11 македонских војника и официра који су се враћали из мисије "Алтеа" у БиХ.

Македонски стручњаци као разлоге навели су лоше временске услове, непоштовање услова процедуре о инструменталном слетању, неисправне инструменте и одређене пропусте у обуци миротвораца.

Пад хеликоптера био је друга ваздухопловна несрећа која се догодила на релацији БиХ - Македонија. У авионској несрећи 26. фебруара 2004. године, на око педесетак километара од Мостара, погинуо је македонских предсједник Борис Трајковски и његових осам сарадника, чланова обезбјеђења и пилот.