latinica  ћирилица
12/01/2019 |  17:35 | Аутор: СРНА

Симић: Приштина очекује да се Срби повуку са Космета

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је да власти у Приштини не желе да Срби на Косову и Метохији имају живот достајан човјека у 21. вијеку и очекују да ће економске санкције значити њихово повлачење са простора јужне српске покрајине.
Игор Симић - Фото: ТАНЈУГ
Игор СимићФото: ТАНЈУГ

Симић оцјењује да скоро два мјесеца од увођења такса од 100 одсто за производе из централне Србије и БиХ јасно да је Приштина спремна на све и да није бирала начин како да отежа живот Србима на простору Косова и Метохије.

Он каже да су проблеми са дистрибуцијом лијекова и хране на Косову и Метохији засад под контролом, али да је ситуација сваким даном све тежа.

"Оно што нама иде у прилог, пре свега Србима на северу покрајине, то је, с једне стране, креативност српског народа и са друге стране, административна линија која, за сада, онемогућава наставак хуманитарне кризе на овим просторима", рекао је Симић за Радио Београд.

Он каже да су представници Српске листе у протеклих годину и по дана пробали више пута да вербално и разним политичким притисцима и акцијама сачувају српски корупс на Косову и Метохији, заштите Србе и њихова права, али да је то "Сизофов посао, јер не постоји жеља власти у Приштини за тим".

Симић је позвао Србе на мир и уздржаност и да не насједају на свакодневне провокације.

"Апелујем на међународне представнике да испуне свој мандат који им је поверен на основу Резолуције 1244 - да обезбеде мир и безбедност за све грађане. Са друге стране, позивам и Србе на будност", рекао је Симић.