latinica  ћирилица
12/01/2019 |  18:02 | Аутор: СРНА

Крстичевић: Држава да одговори на кривичну пријаву из Србије

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић изјавио је да на кривичну пријаву која је подигнута против њега у Србији за убиства српских цивили на подручју Јајца 1995. године треба да одговори држава Хрватска.
Дамир Крстичевић  (Фото:novilist.hr) -
Дамир Крстичевић (Фото:novilist.hr)

Он каже да је "многима трн у оку, јер јача побједничку Хрватску војску".

"Очигледно некоме одговара са времена на вријеме активира тако нешто с циљем да дестабилизује мене и хрватску Владу", рекао је Крстичевић новинарима у Сплиту.

Поводом подношења кривичне пријаве у Србији против њега и његових сабораца из 4. гардијске бригаде за убиство 81 српског цивила код Јајца, Крстичевић тврди да је његов ратни пут "потпуно чист" и да је срећан како је командовао бригадом.

Крстичевић тврди да 4. гардијска бригада није била на подручју Јајца 12. и 13. септембра 1995. године, када је, како се наводи у кривичној пријави, почињен ратни злочин над српским цивилима.

"Што се тиче мог ратног пута, он је потпуно чист, на њега сам поносан, а што се тиче пута 4. гардијске бригаде, он је пут поноса, части, јунаштва. Црвене беретке су у Домовинском рату направиле све што су требале направити", рекао је Крстичевић.

Београдски адвокат Душан Братић поднио је Тужилаштву Србије за ратне злочине кривичну пријаву против Крстичевића и више лица због сумње да су 12. и 13. септембра 1995. године у мјесту Бравнице код Јајца убили 81 српског цивила, од чега осморо дјеце.

Крстичевић је био командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске која је учествовала у ракетирању колоне српских избјеглица која се кретала путем Доњи Вакуф-Јајце. Њему и његовим саучесницима на терет су стављени ратни злочини против цивилног становништва и ратних заробљеника.