latinica  ћирилица
12/01/2019 |  19:45 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Вучић најавио увођење доживотне казне затвора

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је оштрију борбу против криминала и корупције и драконске казне за починиоце кривичних дјела, укључујући и доживотну казну затвора.

Вучић је након сједнице Националног савјета за безбједност рекао да су најављене мјере у складу са европским законодавством.

Држава је одлучна да побједи најтеже облике криминала и корупције повећањем минималних и максималних казни за починиоце најтежих кривичних дјела међу којима су силовање, насиље у породици и убиства, рекао је предсједник Србије.

- Убиство је данас од пет до 15 година робије, а биће од 10 до 20 година. Минимална казна је двоструко већа, за 25 посто већа и максимална казна, па нека гледају, рекао је предсједник Србије.

Казне за насиље у породици биће повећане од 35 до 50 одсто, а бити наркодилер у Србији било је веома исплативо јер су пресуде за ово кривично дјело постале изузетак, рекао је Вучић, од шест мјесеци до шест година.

- Чак 61,11 извршилаца овог кривичног дјела је добило условну осуду. Само 25, 93 било је осуђено на казну затвора , при чему је највећи број њих 54,76 посто добио затворску казну испод законског минимума, истакао је Вучић.

Максималне пресуде за кривична дјела готово се никада нису изрицале. Усавајањем нових мјера пресуде ће бити знатно оштрије, а судски процеси мораће да буду завршени у року године дана како би била избјегнута могућност застарјевања предмета, најавио је Вучић.