latinica  ћирилица
12/01/2019 |  19:57 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Анонимни донатор подстиче наталитет- свако треће и наредно дијете добија 2.000 KM

Несвакидашња вијест одјекнула је Републиком Српском. Свако треће и наредно дијете које се од ове године роди на подручју епархије зворничко-тузланске анонимни донатор дариваће са 2.000 КМ. Анонимни донатор с 2.000 КМ по дјетету подстиче парове на принову Непознати донатор дарује свако треће и наредно дијете рођено ове године

Вијест да је један човјек одлучио да своје богатство уложи у подстицање наталитета наишла је на велику пажњу јавности, али и подстакла на размишљање.

Подстаћи рађање и подићи наталитет, основна је идеја којом се руководио човјек који ће даривати треће и свако наредно новорођено дијете. Његов идентитет остаће за сада непознат, а једино што је познато је да потиче с добојског подручја. Заступају га директор школе у Осјечанима Саша Живановић и свештеник у селу Горња Слатина Драган Павловић.

- Ово се односи на епархију зворничко тузланску и на треће и четврто дијете које је рођено у 2019. и надаље. Он се одлучио да подстакне и људе који су можда имућнији од њега и богатији да оваквим чином пробају и они да нешто учинимо у нашој Српској поводом наталитета, навео је Живановић.

Колике су потребе породица са више дјеце веома добро зна Оливера Недић из Добоја, која подиже петоро малишана. Каже да је гест човјека који жели да помогне обрадовао многе породице.

- Скупити ту своту новца није ни најмање једноставно, али опет кажем системски и само системски, дугорочно. Захвални смо овом појединцу који је препознао да су дјеца оно највредније у заједници што треба подржати, истакла је Оливера Недић, Удружење породица са четворо и више дјеце "Будућност".

Све је подржала Православна црква. Епархија зворничко – тузланска обавијестила је свештенство да им се анонимни дародавац обратио са жељом да подржи рађање дјеце.

- Свакако да је за сваку похвалу и свакако да свима нама даје нови задатак и нову обавезу да преиспитамо сами себе, гдје смо то ми и гдје је наше милосрђе. Сви на неки начин можемо издвојити нешто да бисмо помогли тим породицама, нагласио је Мирко Николић, свештеник.

Очекује се да ће помоћ од 2.000 марака добити десетине породица из зворничко-тузланске епархије које чекају треће или свако наредно дијете. Позитивно би било када би се у дародавце уписали и други хуманитарци, чиме би акција могла да се прошири и на друге епархије.