latinica  ћирилица
12/01/2019 |  20:00 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Млади брачни пар из Приједора освојиo Српску изумом дрвених дидактичких играчака

Дрвене, дидактичке играчке, изум младог брачног пара Грбић и њихове Креативне радионице "Ин идеја" из Приједора, наградила је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа као најбољу пословну идеју у оквиру "Алцелератор" програма.

Грбићи се надају да ће се њихове едукативне играчке, које помажу дјеци у развоју размишљања, моторике и логике, ускоро пронаћи на тржишту и у свим васпитно-образовним установама у Републици Српској, али и шире.

Млади брачни пара из Приједора, Бојана и Здравко Грбић, родитељи три сина, Петра, Жарка и Јанка, освојили су Српску својим изумом дрвених дидактичких играчака. Њихов изум више је од играчака. То је предмет с поруком, који заокупља дјечију пажњу и развија њихову моторику, логику и бројне способности. За настанак ових едукативних играчака инспирисали су их синови.

- Наша три сина се уопште нису играла играчкама, углавном су радили све друго сем играчака. Кроз то наше искуство и наш креативни рад схватили смо да би могли то спојити и направити нешто што би дјеца могла да искористе да испуне своје вријеме и да нешто науче, rekla je Бојана Грбић, Креативна радионица „Ин идеја“ Приједор.

И тако су, уз помоћ маште и ласерског резача, настале њихове необичне играчке, попут "Табле занимације", "Сунчевог система", "Таблице множења" и разноврсних слагалица.

- Користи ми, мозак лакше памти слике, наго натписе неке, па логично је да научимо преко неких играчака ,него из књиге, рекао је Петар Грбић.

Истакли су да планирају радити и "Монтесори " психологију гдје се, како истичу, дјетету препушта да само истражује, да само открива предмете око себе и ствари.

- Циљ је и да се направе играчке које ће код дјеце уствари развијати потајно у суштини неке математичке, инжењерске, научне, технолошке карактерситиске и особине, додао је Здравко Грбић, Креативна радионица "Ин идеја" Приједор.

Награда Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, додатни је вјетар у леђа. А у реализацији ове пословне идеје, помажу и пријатељи.

- "Акцелератор" пројекат нам је помогао да схватимо да ли та идеја уопште има смисла да се развија. И сигурни смо сада након што смо освојили награду да вриједи уложити и труд и новац и вријеме, нагласила Мирјаљна Петош, Креативна радионица "Ин идеја".

Грбићи се баве и израдом декоративних предмета, али и ручно рађених сапуна од природних састојака. Њихова креативна радионица има презентацију и на друштевним мрежама. Маштају о серијској производњи својих играчака и надају се да ће оне пронаћи мјесто у свим васпитно-образовним установама у Републици Српској, али и шире.