latinica  ћирилица
12/01/2019 |  20:43 | Аутор: РТС

Нови протест "Један од пет милиона"

Одржан је шести по реду протест "Један од пет милиона" у Београду. Након обраћања говорника, демонстранти су кренули у шетњу главним улицама. Протести су одржани и у другим градовима.
Протестна шетња (фото: twitter.com/SerbianMonitor) -
Протестна шетња (фото: twitter.com/SerbianMonitor)

Окупљенима су се са бине у Васиној улици у центру Београда обратили глумац Бранислав Трифуновић и Рада Трајковић.

Трифуновић је поручио да је постигнута побхеда у Ракити, јер је обустављена изградња мини-хидроелектране. Позвао је окупљене да 16. јануара одају пошту убијеном Оливеру Ивановићу и истакао да неће одустати од захтјева да се пронађу његове убице.

"Дужни смо човјеку који је мислио другачије, који је један од нас, да му одамо пошту, мирно без пиштаљки, да обиљежимо тај дан", рекао је Трифуновић.

Рада Трајковић, некадашња посланица у косовском парламенту, критиковала је политику предсједника Александра Вучића према Косову, истичући да је "покорио Србе" на КиМ.

Поручила је да је народ убијањем и етничким чишћењем платио Милошевићеву најаву реконструкције унутрашњих граница, а да Вучић, како каже, "најављује разграничење као регионално рјешење Балкана, са новом несрећом, са новим убијањем".

Демонстранти су кренули у шетњу, и на кратко се зауставили код зграде РТС-а где су поново затражили заступљеност на РТС-у. Са разгласа је пуштено писмо генералном директору Драгану Бујошевићу, у којем су прошле суботе њега и главног и одговорног уредника позвали да се повуку.

Упутили су се ка Предсједништву Србије, одакле су наставили до Палате "Албанија", гдје је протест завршен. На данашњем протесту били су истакнути транспаренти "Ми смо уз народ", "Пробуди се, устани Србијо".

Протести су одржани и у Крагујевцу, Куршумлији, Новом Саду, Крушевцу, Ужицу, Пожеги. Демонстранти су се у Београду окупили као и претходних пет субота. Протест је иницијално организован због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића.

Раније су упућена три захтјева Влади и предсједнику – да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је покушао да убије Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Уз ове захтјеве, демонстранти су и данас затражили оставку министра полиције Србије.