latinica  ћирилица
12/01/2019 |  21:57 | Аутор: sputniknews.com

Пленковић о Човићу у Бањалуци и смјени амбасадора у БиХ 

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да се још није чуо с председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, који је критикован јер је присуствовао обиљежавању Дана Републике у Бањалуци, као и Иван Дел Векио, који је зато смијењен с дужности амбасадора Хрватске у БиХ на коју ће бити именована друга особа.
Андреј Пленковић - Фото: HRT
Андреј ПленковићФото: HRT

"Ту тему остављам господину Човићу и ХДЗ БиХ да је коментаришу", рекао је Пленковић новинарима у Сплиту, преноси Хина.

Хрватски премијер је поновио да Хрватска није била обавијештена о одласку свог амбасадора у БиХ на прославу у Бањалуку.

"Он је, прије свега, требало да се консултује ако је имао тамо (у Бањалуци) састанак који је независан од ових дефилеа и академије (прославе Дана Републике Српске). Тог дана он није требало да буде тамо", казао је Пленковић.

Премијер Хрватске је подсјетио на Дел Векијево петогодишње амбасадорско искуство у БиХ и рекао да никад раније није одлазио на обиљежавање Дана Републике.

"Мало је необично да је на самом крају свог мандата и своје каријере дошао у овакву ситуацију. Стога је повучен на консултације у Загреб и ми ћемо врло брзо кренути с именовањем новог амбасадора у БиХ“, рекао је он.

На питање какву је политичку поруку Човић послао својим одласком на славу Републике Српске код Милорада Додика, Пленковић је казао да је “изразито важно да је став Хрватске према БиХ добронамјеран и пријатељски“.

“То говорим као председник Владе, то сам говорио као посланик у Сабору и европски посланик, те у бројним функцијама гдје смо били земља која је апсолутно највише подржавала европски пут БиХ, али наравно уз обезбјеђивање равноправности хрватског народа као конститутивног“, рекао је хрватски премијер.

Он је подсјетио на своју подршку БиХ пред европским институцијама. Уз формирање власти и наставак европског пута БиХ, важно је да међународна заједница, прије свега ЕУ, помогне БиХ и донесе један праведан изборни закон у којем ће сва три конститутивна народа бити практично равноправна“, рекао је хрватски премијер.

“Нама би сигурно било драже да је Драган Човић, који је добио 155.000 гласова, односно 80 одсто гласова оних Хрвата у БиХ који су изашли на изборе, да је он члан Председништва БиХ и да брине о виталним интересима хрватског народа у БиХ. Ту немамо неких дилема“, поручио је Пленковић.