latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:35 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Беванда: Тужно је да неки Бањалуку сматрају непријатељском територијом

Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда изјавио је да није очекивао толики излив мржње због његовог присуства академији поводом Дана Републике Српске, оцијенивши да је тужно да је за оне који тврде да су патриоте, Бањалука непријатељска територија.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

Говорећи о нападима због његовог присуства академији у Бањалуци поводом 9. јануара, Беванда је рекао да није очекивао такву хистерију иако је навикао да се праве спинови због разних питања.

"Не знам шта је горе било, да ли медијско и политичко хушкање или коментари на друштвеним мрежама. Тужно је да је 24 године након рата присутан такав говор мржње и тужно је да је за оне који тврде да су патриоте Бањалука непријатељска територија. Мржњу не разумијем и не пристајем на њу, зато сам са овом темом завршио и надам се да неће бити сличних ситуација да морам на сличан начин реаговати", рекао је он за данашњи "Глас Српске".

Коментаришићи ставове хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића који условљава именовање предсједавајућег Савјета министара усвајањем годишњег националног програма БиХ, односно отварањем пута за чланство у НАТО-у, Беванда је рекао да постоје јасне законске процедуре за именовање предсједавајућег, да се знају рокови и шта су чије обавезе, те да је неопходно држати се Устава и закона, јер све мимо тога не доприноси рјешењу.

Беванда, који је и високи функционер ХДЗ-а БиХ, рекао је за данашњи "Глас Српске" да је још рано говорити о персоналним рјешењима у новом Савјету министара, али је напоменуо да ће његова странка разговоре о формирању власти водити одговорно и транспарентно.

Када је ријеч о буџету за 2019. годину, Беванда је нагласио да је он према одлуци Фискалног савјета и усвојеном Глобалном финансијском оквиру ове године већи за 16 милиона КМ и укупно износи 966 милиона КМ.

"Претходних седам година буџет је био 950 милиона КМ и захватања са јединственог рачуна су била 750 милиона КМ и сада је предложено повећање од 16 милиона КМ, а око осам милиона КМ од тог повећања планирано је за плате полицајаца, јер смо имали измјене закона у прошлом сазиву парламента БиХ", навео је он.

Беванда каже и да ће Министарство финансија и трезора у Савјету министара учинити све да се испоштују процедуре и да се финансирање врши неометано, те додао да је Законом о финансирању институција регулисано и да нема застоја у отплати спољног дуга чак и када је привремено финансирање на снази.

"Проблема не би требало да буде, а ја као министар финансија нисам у позицији да процјењујем када ћемо имати усвојен буџет јер је познато да га након прихватања у Савјету министара предлаже Предсједништво БиХ и усваја Парламентарна скупштина БиХ", навео је Беванда.