latinica  ћирилица
17/01/2019 |  17:17 ⇒ 19:47 | Аутор: sputniknews.com

Српска и руска делегација потписале споразуме: Од атомске енергије до дигитализације

Након састанка српске и руске делегације, коју предводе предсjедници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин, свечано је размијењено више од двадесет потписаних споразума, меморандума, уговора, протокола о будућој сарадњи двије земље.
Путин у Србији  (Фото:Sputnik / Nataša Milosavljević) -
Путин у Србији (Фото:Sputnik / Nataša Milosavljević)

Међу најзначајнијим споразумима је онај који се тиче коришћења атомске енергије у мирнодопске сврхе, који су парафирали генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов и министар задужен за иновације у Влади Србије Ненад Поповић.

На списку важних докумената који су се нашли на столу су и меморандум о разумијевању о руско-српској сарадњи у области развоја дигиталних технологија, као и меморандум о развоју иновација у сектору електричне енергије.

Важан документ овјерен потписима је и онај који се односи на руско-српску сарадњу у области истраживања и коришћења космичког простора у мирне сврхе, на који је свој потпис ставио генерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин.

Уговор вриједан 230 милиона евра потписали су данас генерални директор РЖД "Интернешенел" Сергеј Павлов и генерални директор "Инфраструктуре Железнице Србије" Мирољуб Јевтић, у присуству потпредсједнице Владе Србије и министарке саобраћаја, грађевинарства, инфраструктуре Зоране Михајловић.

Уговор се тиче пројектовања и извођења радова на изградњи жељезничке инфраструктуре Србије и изградњи јединственог диспечерског Центра за управљање саобраћајем возова у Србији између компанија "Инфраструктура Железнице Србије" и РЖД "Интернешенел".

Министри рада Русије и Србије, Максим Топилин и Зоран Ђорђевић, потписали су административни споразум о социјалном осигурању, протокол о размјени ратификационих повеља о социјалном осигурању, као и меморандум о међусобном разумијевању и сарадњи у области социјалне заштите.

Повећање капацитета хидроелектране "Ђердап 2", између компанија "Силовије машини" и "Електропривреде Србије", као и меморандум о руско-српској сарадњи у сектору електричне енергије, такође су печатирани.

Када је ријеч о локализацији индустријских производа у Србији, уз учешће руских компанија, меморандум о разумијевању потписали су два министра, министар привреде Горан Кнежевић и министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров.

Такође, важни споразуми су потписани са компанијом НИС, између осталих, меморандум о стратешкој сарадњи Московског државног института за међународне односе МИП-а Русије.

На листи докумената су и меморандум о стратешкој сарадњи између Руског државног универзитета за нафту и гас и НИС-а.

У сфери билатерале, на списку је План консултација између МСП Србије и Министарства иностраних послова Русије за 2019-2020. годину, затим, заједничка изјава о сарадњи у реализацији пројекта изградње регионалног Центра за нуклеарне технологије на територији Србије, Протокол размјене инструмената о потврђивању Споразума између Руске Федерације и Републике Србије о социјалној сигурности.

У области иновација и технолошког развоја између Владе Србије и Фонда "Сколково" потписан је Меморандум о разумијевању, о узајамном разумијевању између Владе Србије и Аутономне некомерцијалне организације Агенција стратешких иницијатива.

Између "Гаспром експорта" и "Србија гаса" потписан је меморандум о разумијевању за развој пројекта проширења капацитета ПСГ Банатски двор.

Ту су и документа из области гасне привреде, развоја производно-дистрибутивне инфраструктуре цјевоводног и течног природног гаса, о српско-руској сарадњи у области развоја иновација у сектору електроенергетике између Владе Србије и акционарског друштва "Рошети".

Такође, посјета руског предсједника била је прилика да се парафира Споразум о сарадњи између Фонда за директне инвестиције Руске Федерације и Развојне агенције Србије, меморандум о сарадњи између Универзитета у Новом Саду и Руског државног универзитета за нафту и гас “Губкин“, као и договор ПАО “Силовије машини“ и “ЕПС“-а о реконструкцији хидроелектране “Ђердап 2“;

“Збербанк Србија“ је са компанијом “Телеком“ потписала меморандум, као и Универзитет у Београду и Санктпетербуршког рударски универзитет, пренио је Тањуг.

Потписи су се низали и на заједничкој изјави између Владе Русије и Владе Србије о оснивању и условима делатности културно-информативних центара, Меморандуму о сарадњи између Универзитета у Београду и Московског државног института међународних односа; Универзитет МГИМО, затим на меморандуму о разумијевању између Министарства одбране Србије и Камаза, као и на бројним протоколима са руским компанијама које су дошле у Београд.