latinica  ћирилица
21/01/2019 |  13:49 | Аутор: СРНА

Мектић: Не видим ниједну озбиљну активност ЕУ

Министар безбједности у Савјета министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да не види ниједну озбиљну активност ЕУ с циљем затварања мигрантске руте преко западног Балкана.
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot) -
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot)

Он сматра да је ЕУ, умјесто тога, само понудила помоћ за хуманитарно збрињавање миграната током транзита.

"Рјешење треба тражити на изворишту проблема и ту зауставити миграције, а то су спољне границе ЕУ у Грчкој и Бугарској. Сада се бавимо посљедицама", рекао је Мектић током састанка са представницима државног тужилаштва Холандије Варнером тен Катеом и полиције Моник Мос, с којима је разговарао о јачању сарадње у области миграција, посебно у борби против трговине људима и кријумчарења.

Он је нагласио да ни међу земљама региона не постоји сарадња када је ријеч о овом проблему, саопштено је из Министарства.

Умјесто тога, додаје Мектић, проблем са мигрантима неко настоји да пребаци на сусједну земљу, те је као као негативан примјер навео и понашање Хрватске, гдје постоје изјаве миграната да их полиција физички малтретира, као и снимци на којима се види да их тјерају да се илегално враћају у БиХ.

Он је навео да БиХ овом проблему придаје велики значај и да је прошле године откривено и разбијено око 20 организованих криминалних група.

Током састанка разговарано је о могућности размјене информација о трговини људима, те обуци полицајаца да лакше препознају и открију жртве.