latinica  ћирилица
21/01/2019 |  17:43 ⇒ 22/01/2019 | 09:21 | Аутор: РТРС

Црнадак уз министарску плату прима и посланички паушал

Актуелни министар спољних послова БиХ и посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак новчане накнаде прима по оба основа.

Из СНСД-а тврде да је ријеч о лицемјерју функционера Партије која, како кажу, само декларативно предлаже укидање бијелог хљеба, вишеструких плата из буџета и осталих привилегија.
Црнадак одговара - посланичку накнаду неће задржати.

Из Народне скупштине Републике Српске потврђено нам је да је посланику ПДП-а Игору Црнатку исплаћен паушал. Истовремено, Црнадак добија и високу плату министра. Овај чин се коси са моралом и свједочи о неискрености ПДП-а. Тврди то посланик СНСД-а Игор Жунић и најављује покретање измјена закона, које ће, како каже, спријечити одлуке попут Црнаткове да на благајнама затражи и паушал и плату.

- Овде вјероватно није ријеч о кршењу закона, али је апсолутно лицемјерно јер је господин Црнадак један од шефова политичке партије која је инсистирала на укидању бијелог хљеба и непримању двоструких примања из буџета - истиче Жунић.

Из ПДП-а, који тврди да се залаже за друштво у којем један човјек из буџета неће моћи да добије више од једне плате, потврђују да је Црнадак узео посланички паушал. И у овом случају одговарају као и када је Адам Шукало, упркос јавном обећању да ће одбити, ипак прихватио накнаду названу "бијели хљеб".

Потпредсједник Партије демократског прогреса Игор Црнадак ће износ паушала, који је примио као посланик у Народној скупштини Републике Српске, уплатити у хуманитарне сврхе - саопштио је ПДП.

За разлику од Црнатка, његове колеге: Денис Звиздић, Драган Мектић и Мирко Шаровић, иако сједе и у тијелу законодавне и у органу извршне власти БиХ, накнаду из буџета добијају само по основу функције у Савјету министара.

Основ да иста особа истовремено добија и посланички паушал и министарску плату и парадокс у којем исте особе и пишу и спроводе законе БиХ, нестали би формирањем новог Савјета министара сходно вољи исказаној на октобарским изборима.