latinica  ћирилица
29/01/2019 |  10:49 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Шпирић: У БиХ је све стало, само се мигранти крећу

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да је у БиХ све стало, само се још мигранти крећу и да то једино види Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

"Преписују се информације Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату, спорадичне су акције међународних хуманитарних организација, утихнули су пројекти Министарства за људска права и избјеглице и само још по неки извјештај у црној хроници помиње новопристигле становнике БиХ", упозорио је Шпирић.

Он је изјавио Срни да у овом друштву, које нема ни институција, ни комплетираног руководства, никога не брине ко су људи који су стигли без докумената, чија дјеца већ иду у школу и који ће ускоро бити брига свих нас.

"Неспорно је да сваком човјеку треба обезбиједити услове за достојанствен живот, посебно избјеглицама без крова над главом али то је огроман залогај и за јаку Њемачку а не за подијељену БиХ која нема попис ни властитог становништва, а не илегално пристиглог", истакао је Шпирић.

Он је подсјетио да је МУП Републике Српске саопштио да је прошле године регистровао око 4.500 миграната, бихаћке школе примиле су више од стотину ђака из мигрантских породица и све говори да се дешавају нови процеси који ће промијенити демографску, вјерску, политичку и сваку другу слику овог друштва.

"Одговор новим изазовима су јаке институције, добра координација полицијских и других органа, али БиХ изгледа чека да је мигранти извуку из кризе", оцијенио је Шпирић.