latinica  ћирилица
02/02/2019 |  11:27 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Странке из Српске да формирају чврсту коалицију на нивоу БиХ

У Бањалуци је одржана конференција за новинаре Савеза независних социјалдемократа, на којој је представљено 20 закључака са сједнице Извршног комитета ове странке, која је синоћ завршена.

"Извршни комитет СНСД-а потврђује своје опредјељење за европске интеграције и добијање кандидатског статуса БиХ. Очекујемо да у складу са механизмом координације надлежне институције проведу неопходне процедуре и у што краћем року доставе одговоре на Упитник Европске комисије", рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Један од закључака Извршног комитета СНСД-а је да Европска унија била веома коректна у понуди и очекивањима које је подставила пред БиХ по питањима наљставка европских интеграција и одобравања кандидатског статуса.

"Став Извршног комитета СНСД-а је да само неодговорне политике удаљавају БиХ од европског пута и свеукупног напретка", навео је Ковачевић.

Ковачевић је навео да СНСД сматра апсолутно неприхватљивим притисак на Републику Српску у вези са МАП-ом и НАТО интеграцијама.

"Инсистирамо на поштовању резолуције о заштити Уставног поретка и војне неутралности које је усвојила Народна Скупштина Републике Српске и осуђује сваку врсту деградирања и непоштовања поменуте резолуције од свих представника републике Српске", навео је Ковачевић.

Додао је да Извршни комитет СНСД-а разумије да пут ка ЕУ не подразумијева пут ка НАТО и поздравља такав јасно изнсен став званичника ЕУ.

"Извршни комитет СНСД-а неће подржати били какву политичку или територијалну реорганизацију БиХ која би задирала у постојећи уставни сатус Републике Српске", навео је Ковачевић.

Извршни комитет СНСД-а предложио је странкама из Републике Српске у парламенту БиХ да формирају чврсту коалицију за Српску и заједничко учешће у органима власти на нивоу БиХ.

Извршни комитет је одбацио и оштро осудио квалификације изнесене у закључцима Предсједништва СДА, посебно оне у којима се наводи да се у Републици Српској спроводи апартхејд и дискриминација, наведено је у закључцима Извршног комитета СНСД-а које саопштио портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.