latinica  ћирилица
03/02/2019 |  07:44 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

Обиљежено 77 година од усташког покоља у Дракулићу (ФОТО)

Светом литургијом у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу јутрос је почело обиљежавање 77 година од усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, генерални секретар Владе Српске Синиша Каран, делегација Народне скупштине Републике Српске, те представници града Бањалука.

Код Спомен-костурнице биће служен парастос убијеним Србима, а предвиђено је и полагање вијенаца на Спомен-костурници.

Литургија

Усташе су 7. фебруара 1942. године у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац за само један дан убиле 2.370 српских цивила, међу којима је било 551 дијете.

У овом злочину усташке снаге су, под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића, из Тјелесног здруга Анте Павелића, уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Литургија у Дракулићу

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ почињен за само један дан.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

Обиљежавање страдања Срба од усташког злочина организовао је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.