latinica  ћирилица
05/02/2019 |  10:22 ⇒ 10:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Контроверзни Уелбек у јуну долази у Београд

Контроверзни француски писац, филмаџија и пјесник Мишел Уелбек, који је недавно објавио свој седми роман "Серотонин", биће гост фестивала Крокодил, од 7. до 9. јуна, потврђено је за Танјуг из организације фестивала.
Мишел Уелбек - Фото: ТАНЈУГ
Мишел УелбекФото: ТАНЈУГ

Један од најконтроверзнијих свјетских писаца прије неколико дана објавио роман "Серотонин", чији је главни јунак незадовољни Француз који посеже за новим антидепресивом, због којег креће у потрагу за својом прошлошћу.

Уелбек у књизи, коју ће 1. марта у Србији објавити кућа "Боока", критикује друштво у којем "малог човјека", у овом случају француског фармера, гута глобализација. Књига садржи и сцене које неодољиво подсјећају на протесте жутих прслука иако је писана прије њих.

Уелбек је дипломирао агрономију и након факултета објавио најприје збирку поезије, а затим и биографију Х. П. Лавракфта. Слиједе романи "Проширење подручја борбе", "Елементарне честице", "Платформа" и "Могућност острва" који привлаче велику пажњу јавности и критике.

Уелбека називају многим именима - расиста, женомрзац, писац памфлета и порнографије, а био је и на суду због изазивања расне и вјерске мржње. Ослобођен је оптужби, али је након тога напустио Француску и живи у Шпанији.

Роман "Покоравање" Уелбек објављује 2015. године, на дан када се догодио терористички напад на часопис Шарли Ебдо. Бизарно, управо је Уелбек био на насловној страни часописа, а тај роман говори о алтернативној будућности у којој ислам влада Француском.

"Крокодил" у називу је акроним на српском језику и значи "Књижевно регионално окупљање које отклања досаду и летаргију".

Удружење је посвећено креирању књижевних, културних и друштвено-политичких програма и садржаја у циљу развоја књижевне публике, као и оне заинтересоване за културу уопште, промовисању политике дијалога, помирења и реконструкције покиданих културних веза превасходно на простору западног Балкана, али и продубљивању узајамног разумијевања, те прихватања различитости на европском континенту и шире.

Фестивал је покренут 2009. године и традиционално се одржава на отвореном платоу испред Музеја историје Југославије.