latinica  ћирилица
05/02/2019 |  15:34 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Подршка министарства у дигитализацији грађе АНУРС

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић посјетио је Академију наука и умјетности Републике Српске гдје је разговарао о унапређењу сарадње, са акцентом на процес дигитализације богате грађе којом ова институција располаже.

За четврт вијека постојања, Академија је оправдала улогу славећи науку, образовање, културу, мир и национални идентитет. Руководство Академије поздравило је прекомпозицију министарства, и упознало министра са актуелним пројектима.

"Нарочито смо истакли области које Академија успјешно обавља, прије свега, издавачку дјелатност гдје смо до сада објавили више од 200 капиталних дјела, што је велика продукација, те одржаних 90 научних скупова, као и наш најважнији пројекат - Енциклопедија Републике Српске. То је републички пројекат који се изводи на бази закона и ту министарство пружа пуну подршку да се он настави како би имали шестотомну енциклопедију", истакао је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

На првом радном састанку, било је много тема од будућег положаја и улоге Академије у друштву, дигитализације значајне архивске грађе којом располаже, до унапређења односа ове двије институције.

"Разговарали смо и о већем ангажману наше научноистраживачке заједнице, гдје АНУРС има посебну улогу као кровна институција која подстиче научноистраживаку заједницу у улогама које има у сваком модерном друштву, а то је функција економског развоја и очувања идентитета нашег народа", навео је министар Рајчевић.

За 25 година постојања, Академија је организовала више од деведесет научних скупова, домаћег и међународног карактера, издала преко двије стотине публикација и остварила сарадњу са више десетина научних и образовних институција у свијету. На њеном путу, моћи ће рачунати и на ресорно министарство – поручено је са састанка.