latinica  ћирилица
05/02/2019 |  18:43 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Завршена прва фаза градње система за наводњавање у Петровом пољу

Добре вијести за све пољопривреднике са требињског подручја. Завршена је прва и уједно главна фаза градње система за наводњавање у Петровом пољу. Ријеч је о инвестицији вриједној шест милиона марака.

Девет километара цјевовода, двије пумпне станице и један резервоар завршени су у овој фази радова, али градиће се и даље. Ово је један од четири велика ситема за наводњавање у Српској које у посљедњих неколико година финансира Министарство пољорпвиреде шумарства и водопривреде.

Миле Бањац из Јединице ресорног министарства за координацију пољопривредних пројеката је навео да је за ову фазу Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбиједило 85 одсто средстава, а град Требиње 15 одсто, те додао да ће систем бити у функцији средином фебруара, док отопли.

"Нисмо жељели да, док је температура ваздуха била испод нуле, вршимо пробни рад да не би било штете на систему или нечега сличног", каже Бањац.

Он је навео да су у току активности које би требало да обезбиједе наставак овог пројекта - његову другу фазу, којом би могућност да наводњавају пољопривредне површине добили сви власници ових површина на подручју зубачког платоа и Гомиљанског поља, као и села Мркоњићи у Поповом пољу и Моско.

"Пуштањем у рад овог система, ово ће бити четврти пројекат наводњавања у Републици Српској од 2012. године. Већ су завршени пројекти у Бијељини, Братунцу и Пелагићеву", рекао је Бањац.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић истакао је да су пуштањем у рад прве фазе система за наводњавање великом броју пољопривредника омогућени доста бољи услови.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити израђен и правилник, којим ће бити јасно дефинисан начин коришћења система, да се не би дошло у ситуацију да овако важан пројекат не функционише.

"Ове активности ће бити завршене до почетка сезоне наводњавања", појаснио је Ћурић.

Према његовим ријечима, у сарадњи са "Хидроелектранама на Требишњици" /ХЕТ/ урађен је и пројекат изградње секундарне мреже у Засад и Петровом пољу и на подручју Зубаца, за који је ово предузеће издвојило око три милиона КМ.

"Код надлежног министарства ћемо аплицирати за додатна средства да бисмо завршили и систем наводњавања Гомиљана, Моска и Мркоњића, док смо у градском буџету већ планирали неопходна средства", навео је Ћурић.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је да је ово предузеће од почетког овог пројекта укључено у његову реализацију, и то израдом пројектне документације и финансирањем мањег дијела примарне и готово цијеле секундарне мреже.

"Овај систем користи воду из доводног тунела за Хидроелектрану `Дубровник` и из корита ријеке Требишњице", појаснио је Мишељић.

Са скорим завршетком секундарне мреже за Зубачко, Гомиљанско и Засад поље, биће омогућено наводњавање 90 одсто обрадивих површина на подручју Требиња.