latinica  ћирилица
06/02/2019 |  10:02 ⇒ 10:07 | Аутор: РТРС

Дрецун: Извјештај Гутереса - политичка препрека Приштини

Нови извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о Космету описује реално стање, указује да је ситуација лоша, и ти извјештаји су једна од највећих политичких препрека на међународном плану да Приштина покуша да доврши потпуно етничко чишћење српског народа и онемогући било какав договор са Београдом, наводи предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

Дрецун каже да се Приштина креће у смјеру који је дефинисала власт у Тирани и подсјећа на изјаву албанског премијера Едија Раме "да ће се Косово и Албанија ујединити".

"Зато је овај извјештај брана таквим стварима. У посљедње вријеме то су прилично уравнотежени извјештаји", рекао је Дрецун за Радио-телевизију Србије.

Он је навео да извјештај говори да је ситуација лоша и да самопроглашено Косово није остварило никакав напредак, те истакао да је Косово "црна рупа" Европе због организованог криминала, радикалног исламизма, незапослености и корупције.

Поводом неизвјесности да ли ће на сутрашњој сједници Савјета безбједности УН сутра у Њојорку бити расправе о Космету, Дрецун каже да ту тему са дневног реда покушавају да скину поједине водеће државе које желе да прикажу лажну слику о Космету, а чиме охрабрују Приштину.

"Да се не расправља или да се ријетко говори о томе, они сматрају да је то завршена прича, да је то држава, да је тамо напредак евидентан", додао је Дрецун.

Гутерес је јуче поручио да је забринут због појачаних тензија између Београда и Приштине, посебно на сјеверу Косова и Метохије, и позвао лидере обје стране да се уздрже од потеза који би могли додатно угрозити стање на терену.

"Тензије између Београда и Приштине наставиле су да расту и негативно утичу на могућност продуктивног дијалога", наведено је у новом, тромјесечном Гутересовом извјештају о ситуацији на Космету.