latinica  ћирилица
06/02/2019 |  10:22 ⇒ 10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм Ивана Марковића и Ву Линфенга на Берлиналеу

Нови филм аутора Ивана Марковића и Ву Линфенга "Од сутра почињем да" биће премијерно приказан на 69. Берлинском фестивалу, у програму Форум, саопштио је Филмски центар Србије.
Филм "Од сутра почињем да" премијерно на Берлинском филмском фестивалу (Фото: FCS) -
Филм "Од сутра почињем да" премијерно на Берлинском филмском фестивалу (Фото: FCS)

Комбинујујући игране и документарне елементе, филм прати свакодневницу мигрантског радника у Пекингу. Уз минимална средства и с малом екипом, филм је снимљен прошлог љета у кинеској престоници и представља њемачко-кинеско-српску копродукцију.

Ово је прво дугометражно остварење аутора који су претходно заједно реализовали кратки филм "Бијела птица", такође премијерно приказан на Берлинском фестивалу 2016, у секцији кратки филмови. Иван Марковић и Ву Линфенг потписују и продукцију филма, а на сценарију су сарађивали са драмском списатељицом Тањом Шљивар.

Овај филм прати дневни ритам мигранта у Пекингу и осликава стање растрзаности између жеља и могућности.

Попут милиона Кинеза који мигрирају из руралних средина у велике градове у нади да ће осигурати бољу будућност, протагониста филма Ли је заробљен у дневној радној рутини, без изгледа да је промијени. Истовремено, град у коме живи непрестано расте, развија се и постаје све даљи од њега, као обиље могућности које никад неће моћи да истражи.

Филм комбинује игране и документарне елементе. Сниман је на аутентичним локацијама са непрофесионалним глумцима који припадају портретисаном миљеу. Кроз интимни фокус на главног протагонисту, филм посматра однос између појединца, групе и архитектуре у урбаној средини.

У главној конкуренцији овогодишњег Берлинала наћи ће се и филм "Била сам код куће" редитељке Ангеле Шанелек.