latinica  ћирилица
06/02/2019 |  10:51 ⇒ 11:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Скопље отвара амбасаду у Атини

Одлуком Владе у Скопљу најављено је отварање амбасаде Републике Сјеверне Македоније у Грчкој са сједиштем у Атини.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Према саопштењу објављеном у Скопљу, одлуком на 118. сједници Владе премијера Зорана Заева предвиђено је отварање "Генералног конзулатана Републике Сјеверне Македоније у Републици Грчкој, са сједиштем у Солуну".

Поменуте одлуке, како је прецизирано, ступају на снагу одлуком о проглашењу амандмана на Устав Републике Македоније, који се односе на озваничење промјене имена државе у Република Сјеверна Македонија.

На основама утврђених одредби билатералног споразума између Скопља и Атине, потписаног јуна прошле године у Преспи, Македонија званично треба да промијени име седам дана откако Грчка у парламенту ратификује протокол за приступање Скопља НАТО пакту. Тај чин је најављен за 8. фебруар.

Због одуженог спора око службене употребе имена Македонија, двије сусједне државе досада су дипломатске односе одржавале на новоу канцеларија за везе у Атини и Скопљу.

Влада Македоније јуче је формирала и међуресорску радну групу за спровођење одредби Преспанског договра, која треба да сачини национални акциони план за извршавање обавеза и прати примјену активности из тог акта.