latinica  ћирилица
06/02/2019 |  12:12 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Добрица Ћосић и Милорад Екмечић добијају улице у Београду

Предсједник Србије Александар Вучић је у својству грађанина поднио иницијативу да писац Добрица Ћосић и историчар Милорад Екмечић добију своје улице у Београду, рекао је данас замјеник градоначелника Београда Горан Весић.
Београд (Фото:beograd.in) -
Београд (Фото:beograd.in)

Весић је истакао да нема потребе трошити ријечи колико су Ћосић и Екмечић заслужни, као и колико су утицали на друштво и допринијели да се оно развија у правцу у ком се развија данас.

"На тај начин негујемо културу сећања и показујемо да се сећамо људи који су заслужни за наше друштво и државу, као и да младе генерације имају неко сећање на њих и њихово дело", истакао је Весић.

Он је рекао да, према процедури, Вучићев приједлог иде на градску Комисију за споменике и називе улица и тргова, те да када Комисија донесе одлуку, о томе коначан став доносе одборници на сједници Скупштине града.

Весић је рекао да је у Скупштину града Београда стигао овај Вучићев приједлог, истичући да то није била једина његова иницијатива, преноси београдска Градска управа.

"Он /Вучић/ је предложио и да се подигне споменик Зоран Ђинђићу, краљу Александру и Стефану Немањи. Мислим да је добро што председник Србије са тог места покреће иницијативе да људи који су заслужни за Србију добију своје обележје, улицу или споменик", рекао је Весић.

Добрица Ћосић /1921-2014/ рођен је у Великој Дренови код Трстеника, а био је српски писац, политички и национални теоретичар и редовни члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, те први предсједник Савезне Републике Југославије од 1992. до 1993. године.

Милорад Екмечић /1928-2015/ рођен је у Пребиловцима, а био је српски историчар, академик и члан ван радног састава Академије наука и умјетности Републике Српске од 1996. године. Био је члан САНУ и Сената Републике Српске.