latinica  ћирилица
06/02/2019 |  12:36 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Шеранић: У припреми нови закон и стратегија о менталном здрављу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да би у току ове године у скупштинској процедури требало да се нађу нови закон о менталном здрављу и пратећа стратегија, чија примјена ће омогућити унапређење положаја лица са менталним поремећајима.
Ален Шеранић, Биљана Реновица Цвијетић и Бојана Копривица - Фото: СРНА
Ален Шеранић, Биљана Реновица Цвијетић и Бојана КопривицаФото: СРНА

Шеранић је током састанка са директором Психијатријске болнице Соколац Биљаном Реновица Цвијетић и вршиоцем дужности директора Завода за форензичку психијатрију Бојаном Копривицом нагласио потребу јаче сарадње са овим установама, те их информисао о планираним мјерама за стабилизацију пословања свих здравствених установа, саопштено је данас из Министарства здравља и социјалне заштите.

"Истовремено, радићемо на легислативном оквиру који би нам створио услове да повећамо приходовну страну у здравству. Покушаћемо да нађемо моделе за сваку од установа и очекујемо приједлоге руководилаца установа и максималну одговорност", нагласио је Шеранић.

На састанку је било ријечи о активностима које су спроведене да би Завод за форензичку психијатрију радио у пуном капацитету и како би се унаприједили услови лијечења у Психијатријској болници на Сокоцу.

Шеранић је посјетио ове здравствене установе и радно-окупационе радионице.

Директор Психијатријске болнице Соколац Биљана Реновица Цвијетић информисала је Шеранића о тренутном пословању и изазовима у раду ове установе, додавши да је у прошлој години било збринуто укупно 280 пацијената.

Она је нагласила потребу развијања психогеријатрије и капацитета за третман болести зависности и обезбјеђивања квалитетнијих услова за лијечење млађих пацијената.

Цвијетићева је упознала Шеранића о донацијама и самосталним инвестицијама које је ова здравствена установа имала и захваљујући којима је дио објекта реконструисан и обезбијеђена значајна опрема за рад здравствених радника.

Вршилац дужности директора Завода за форензичку психијатрију Бојан Копривица нагласио је да су у претходном периоду ријешени проблеми уплате пореза и доприноса и да више нема тих дуговања, као ни осталих, те да Завод послује позитивно.

"Завод је јединствена установа код нас која, у складу са Европском конвенцијом о људским правима, пружа могућност смјештаја и психијатријског третмана оних који су починили кривична дјела у стању смањене урачунљивости. Тренутно је у Заводу смјештено 97 пацијената", наводи се у саопштењу.

Копривица је најавио да ће у јуну Завод за форензичку психијатрију организовати стручни форензички сусрет који ће окупити еминентне стручњаке форензичке психијатрије из региона.