latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:00 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Договорити општи колективни уговор у фебруару

Представници Уније удружења послодаваца Републике Српске, синдиката и Владе покушаће у овом мјесецу договорити општи колективни уговор за раднике у Српској, а уколико не успију приступиће се изради гранских, закључено је данас на састанку у Бањалуци представника Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца.
Синдикат и послодавци - Фото: РТРС
Синдикат и послодавциФото: РТРС

Потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске Тане Пеулић изразио је наду да ће социјални партнери приближити ставове и потписати општи и гранске колетивне уговоре, јер три године у Српској радници у реалном сектору немају потписан општи колективни уговор.

"Запослени у администрацију имају потписане колективне уговоре, за разлику од реалног сектора. Интерес синдиката и послодаваца јесте да радници буду равноправни, а то значи да имају потписане колективне уговоре", рекао је Пеулић новинарима у Бањалуци.

Он је оцијенио да је неопходно створити предуслове да пословна заједница у Српској буде конкурентна, јер ће на тај начин и радници имати веће плате.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић тврди да синдикат и пословна заједница имају исте интересе, а то значи стварање бољег амбијента за раднике.

Он је подсјетио да је у изради општег колективног уговора проблем исплата регреса.

"Нисмо за лажна давања и права која неће бити испоштована. Неопходно је спријечити злоупотребу приликом исплате регреса, а односи се на уплату пореза и доприноса", рекао је Шкребић.