latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:25 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Стечени услови за израду документације за изградњу ауто-пута од Кузмина до Бијељине

Стекли су се услови да се крене у израду просторно - планске документације за изградњу ауто-пута од Кузмина до Бијељине, а наредни корак је изналажење финансијских средстава и тражење партнера, саопштено је након састанка директора Ауто-путева Републике Српске Душана Топића и представника Министарства саобраћаја и веза Републике Српске са челницима Градске управе Бијељина.

Приједлог Градске управе Бијељина јесте да већ постојећа траса ауто-пута из Бањалуке преко Брчког и Бијељине преко Дрине буде основа за будући ауто-пут, а да један крак иде до Раче - преко Саве према Кузмину .Он би био спојна тачка са аутопутем према Београду .

- Наишли смо на разумијевање, имамо пуно адута да то буде та траса аутопута. Будући аутопут би значио пуно за наш град и спајање Бањалуке и Београда што је добро за све, rekao je Mićo Miћић, градоначелник Бијељине.

Још 2014. је урађена планска и студијска документација за дио ауто-пута Брчко -Бијељина до ријеке Дрине.Сада ће бити додан и алтернативни правац, преко Саве .

- У перспективи имаћемо два преласка у Србију - ауто-путем један преко Саве, један преко Дрине, један у Рачи, један у зони Павловића ћуприје према Бадовинцима, додао је Топић.

У планској документацији остају оба правца, а план и динамика изградње зависиће од договора са колегама из Србије. Након израде студије и пројектне документације кренуће се у изналажење финансијских средстава .

- Контакте имамо са неким кинеским партнерима и у међувремену смо разрадили веома добар модел финансирања што путем концесија, што путем кредитног аранжмана. Вољели би да то буде модел концесије. Пред нама је да радимо на томе, сматра Топић.

До средине ове године очекују се конкретни подаци и озбиљнији преговори са одабраним партнерима. Према грубој процјени из 2014. за изградњу 31-ог километра ауто-пута од границе Брчко дистрикта до Дрине потребно је 240 милиона евра.