latinica  ћирилица
06/02/2019 |  14:30 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Ријешен проблем Факултета физичког васпитања на Палама

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да је ријешен проблем обуставе рада Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, поручивши да студенти и наставни процес не смију да трпе због несугласица појединих декана Универзитета у Источном Сарајеву.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је рекао новинарима у Бањалуци да је интервенисао одмах по сазнању да је декан Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Источном Сарајеву узео себи за право да обустави рад те установе.

- Тражио сам од ректора Универзитета у Источном Сарајеву и декана да рад Факултета физичког васпитања буде одблокиран и настављен наставни процес. Ресорно министарство овакве појаве више неће дозвољавати. Одлучни смо да то спријечимо - рекао је Рајчевић.

Он је нагласио да је ово први и једини пут да ће овако реаговати.

- Бојим се да, сваки други пут када се буду дешавале овакве ситуације, то неће бити добро по оне који их узрокују - навео је Рајчевић.

Декан Факултета физичког васпитања и спорта Борислав Цицовић данас је у изјави Срни рекао да је јуче био приморан да обустави рад ове установе јер су декани Економског и Правног факултета, чије просторије користи и овај факултет, искључили струју и закључали учионице.

Цицовић је рекао да је струја, након интервенције министра Рајчевића, укључена у дијелу зграде Економског факултета који користи Факултет физичког васпитања и спорта.

Он наводи да су зграде универзитетске, али се, нажалост, појединци понашају као да су приватне.

- Они кажу то је њихово, то није универзитетско. Ту постоје празни спратови, има простора за још два факултета, а на мене врше притисак да тражим 10 милиона од предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика за градњу зграде за Факултет физичког васпитања и спорта - каже Цицовић и додаје да се скоро двије године бори са овим.

Он наводи да проблем постоји са деканима оба факултета, и Правног и Економског, јер када један искључи струју, за пола сата искључи и други, те додаје да се све ово дешава због тога што није хтио да потпише споразум о плаћању трошкова који су му понудили декани друга два факултета.

- Они напишу споразум и кажу - мораш да потпишеш. То је ултиматум. Овдје није толико ријеч о плаћању трошкова, јер сам рекао да ћу плаћати. У зградама постоји празан простор који је закључан, а који не дозвољавају да користи Факултет физичког васпитања и спорта. Ово је срамота, јер су ово зграде Универзитета, студената. Због чега да они трпе? - пита Цицовић.

Он каже да Стево Пашалић није хтио да реагује као ректор Универзитета, иако га је молио да помогне.

Цицовић сматра да би било другачије да је новоименовани ректор Универзитета у Источном Сарајеву Бранко Крсмановић преузео функцију.

Он је додао да ће сутра ујутро бити одржан састанак у Ректорату којем би требало да, осим ректора и проректора, присуствују декани Економског, Правног и Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Источном Сарајеву, као и начелник општине Пале Бошко Југовић.