latinica  ћирилица
06/02/2019 |  16:11 | Аутор: СРНА

Саслушан бивши командант терористичке ОВК Сулејман Селими

Бивши командант Главног штаба терористичке ОВК Сулејман Селими звани Султан саслушан је данас у Приштини у својству осумњиченог за злочине над Србима почињене од 1. јануара 1998. до краја 2000. године на Космету.

Његов адвокат Том Гаши изјавио је новинарима да је Селимија у просторијама Еулекса саслушао тужилац из Суда у Хагу.

"У интересу даљег поступка, а поштујући правилник о раду Специјалног суда у Хагу пред којим ће бити суђено окривљенима за злочине почињене од 1998. до краја 2000. године, не могу саопштити више детаља", рекао је Гаши.

Он каже да је увјерен да нема правног основа за подизање оптужнице против Селимија.

Саслушање, које је почело у 9.00 часова, трајало је више сати.

Селими је јуче потврдио да ће наредне седмице бити саслушан у Специјалном суду за злочине ОВК у Хагу. Он је новинарима у Приштини изјавио да је из Специјалног тужилаштва позвана канцеларија његовог адвоката, те да не зна због чега ће бити испитиван.

Селими је требало да буде први припадник ОВК којег је Специјално тужилаштво позвало ради давања изјаве, али је средином јануара добио потврду љекара о обавезном болничком лијечењу.

У међувремену је пуштен на слободу из затвора у коме је одслужио двије трећине седмогодишње казне изречене у предмету "Дреница два" за злочине почињене у рејону Србице током сукоба на Косову и Метохији.

Предсједник Владе самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај именовао је Селимија за свог политичког савјетника.