latinica  ћирилица
06/02/2019 |  17:47 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Удружење судских тумача Српске: Дискриминација достигла врхунац

Ни најповољније понуде на тендерима, ни пресуде Суда БиХ у корист Удружења судских тумача Републике Српске овом субјекту нису омогућиле добијање послова јавних набавки.

У Удружењу тврде да је дискриминација достигла врхунац кад им је, супротно пресуди Суда БиХ, онемогућено чак и да преузимају тендерску документацију.

Проблеми за Удружење судских тумача Републике Српске, почели су кад су на тендер Министарства правде БиХ послали најповољнију понуду. Тврде да их је тад позвао представник конкурентске Агенције "Либар" из Љубушког и, пријетећи, тражио да се повуку.

"Либар" је потом уложио приговор и, као другопласирани, добио посао јер је БХ Канцеларија за разматрање жалби саопштила да Удружење нема право да учествује у јавним набавкама. Удружење судских тумача је, потом, затражило судску заштиту и наставило слати понуде на тендере.

- У међувремену смо добили седам правоснажних пресуда Суда БиХ које јасно кажу да је дошло до дискриминације и да удружења могу да се баве сродним дјелатностима, рекао је Игор Прерад, предсједник Удружења судских тумача Републике Српске.

Прерад тврди да Агенција за јавне набавке БиХ, не само да није испоштовала пресуду, него је уклонила шифру Удружења судских тумача са портала јавних набавки и, тако му онемогућила и да преузима тендерску документацију.

- Канцеларија за разматрање жалби не жели да спроведе ту одлуку Суда и у поновљеним поступцима поступа супротно одлуци Суда, чак изричито образлажу да је став Суда погрешан, истакао је Немања Шикман, стручни сарадник Адвокатске канцеларије "Барош".

Став да Удружење судских тумача, наводно, нема право на профитабилне послове, Агенција за јавне набавке БиХ поновила је и у одговору на наше питање.

- До брисања Удружења судских тумача са портала дошло је на основу мишљења надлежних министарстава, да удружења не могу бити понуђачи у поступцима јавних набавки, односно не могу остваривати финансијски интерес.
Све док Агенција не добије експлицитан налог суда да удружењима омогући регистрацију на порталу, то није могуће учинити, наводе из Агенције.

Сличне аргументе наводе и из Агенције "Либар". Уз то, одбацују оптужбе да су пријетили Игору Прераду.

У Удружењу, којим Прерад руководи, кажу да ће од институција Републике Српске тражити политичку заштиту. Само то им је, истичу, преостало како би агенцију и комисију приморали да поступају по пресудама.

- Ако се они обрате Влади, ми ћемо тражити, написати молбу, зовите је како хоћете, препоруку или захтјев тим институцијама да те процедуре промијене, нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Српске.

Правни заступници Удружења судских тумача упозоравају да би и грађани могли претрпјети штету јер ће судски и трошкови понављања управних поступака, као и изгубљена добит Удружења, коју ће, како кажу лако доказати, бити надокнађени из буџета.