latinica  ћирилица
06/02/2019 |  18:01 ⇒ 07/02/2019 | 10:02 | Аутор: РТРС

Бројне осуде увреда СДС-овог Драгана Ћузулана на рачун власти у Србији

И данас бројне реакције на увреде потпредсједника СДС Драгана Ћузулана које је изнио на предизборној трибини у Требињу а на рачун власти у Србији.

Ћузулан је предсједника Србије Александра Вучића назвао лажовом и манипулатором, власт у Београду режимом, а власт у Српској упоредио је са Павелићевом НДХ. Предложио је и да се укине вјеронаука у школама.

Овакве изјаве осуђују и у СДС-у. Мићо Мићић тражиће од Предсједништва странке да Ћузулан буде кажњен.

Скандалозно, непромишљено, неодговорно, – само су неке од оцјена Ћузулановог говора изреченог у Требињу. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је то и јасан одраз неусаглашености и несугласица унутар СДС.

"Они су били поприлично дезоријентисани и у претходном периоду и видјела сам много пута неусаглашене ставове и изјаве које долазе од функционера СДС-а. Све то приписујем процесу пропадања, дезорганизовања и свега што су они као политичка партија преживјели у претходном периоду, али Ћузулан је јасно изнио свој став и многи су то идентификовали са ставом СДС-а", изјавила је Цвијановићева.

Из требињских политичких странака јасан став: неко ко говори против Србије и против цркве треба да одговара.

"Треба да образложи да ли има ментора и из којих кругова потичу таква размишљања, да се сада када имамо неко јединство на БХ нивоу тако иступа, а поготово у Херцеговини", сматра Лука Петровић, предсједник ГО СНСД Требиње.

Овакве изјаве изазивају запрепаштење и узнемирење, не само грађана Требиња , него и свих људи којима је овакав вид говора мржње стран и неприхватљив , саопштавају требињски социјалисти.

"Овакав вид политичког дјеловања је неоприватљив, треба га одбацити и оштро осудити", нагласио је Рајко Ћапин, предсједник ГО СПРС Требиње.

Сам Ћузулан објашњава свој иступ ријечима: има у СДС људи који воле Вучића и оних који га не воле. Он је међу овим другима.

"Ја сам јасно рекао да припадам оној групи људи која није за власт у Београду и не подржавам Александра Вучића", поновио је Ћузулан.

Објаснио је и став о цркви и вјеронауци.

"Вјеронаука уколико је политичка идеологија онда нема смисла, црква је литургија и еухраистија , и не подвргава се партијској идеологији", додао је он.

Осуде и из самог СДС. Ћузуланов партијски колега Мићо Мићић иступ сматра веома неодговорним, и додаје да иза тога не стоји Предсједништво странке . Подсјећа на значајне инвестиције Србије и подршку Александа Вучића пројектима од виталног значаја за Српску, попут аутоупута до Бијељине.

"Јако неодговорно, ја ћу тражити од предсједништва странке да се огради од тога. Ја се ограђујем, а треба и да буде кажњен", истакао је Мићић.

У реду је имати свој став и јавно га износити, сматра још један потпредсједник СДС; Милован Цицко Бјелица. Али, ако то, каже прави проблем СДС-у, и отежава потенцијалну сарадњу са властима у Србије и то са позиције потпредсједника странке, то има другу димензију.

Судећи према ставовима његових партијских колега, Драган Ћузулан ће и на састанку органа странке ускоро имати прилику да објасни шта је мислио, а могуће је и да ће се суочити са евентуалним санкцијама.