latinica  ћирилица
07/02/2019 |  11:16 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

"Дани Mарка Mарковића" у Зворнику

Промоцијом књиге "Невиђена Србија", аутора Владе Арсића, у зворничкој Народној библиотеци отворена је тродневна манифестација "Дани Марка Марковића". Манифестација је посвећена најзначајнијем зворничком књижевнику свих времена, аутору збирке приповједака "Крива Дрина" и личности која је дала немјерљив допринос културном животу Српске и БиХ.

"Невиђена Србија" је књига која је настала спонтано, без намјере да се икада укоричи и по самом признању аутора, могла би да се опише као рубрика вјеровали или не. Ријеч је о 90 урнебесних прича из српске историје, које обухватају све историјске периоде и географске предјеле.

- Циљ је да мало научимо о себи, свом роду и својој земљи. Ми врло добро познајемо и Хургаду и Дубаи и Грчку и Шпанију, а толико тога о Србији, па у крајњем случају и о Републици Српској пролазимо, а да не знамо. Не знамо чак где је Пештер, гдје Хомоље, то је све нешто магловито - прича Влада Арсић, писац и новинар.

Општи утисак је да Зворничани веома мало знају Марковићу. С циљем да афирмише његов лик и дјело, Народна библиотека одлучила је да организује "Дане Марка Марковића".

- Логично да се покрене из библиотеке и да библиотека буде носилац тако значајне приче. Чини ми се да је Марко Марковић неко ко ће на прави начин бити личност кроз коју ћемо градити неку причу о Зворнику и да Зворник има онако богату традицију када је култура и писана ријеч у питању - истакла је Нега Стјепановић, директорка Народне библиотеке и Музејске збирке Зворник.

У оквиру манифестације биће одржана и трибина под називом "Шта Зворник дугује Марку Марковићу", али и предавање професора Миле Ломпара на тему "Српски културни образац некад и данас".