latinica  ћирилица
07/02/2019 |  13:04 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Стевановић: На прољеће се очекује већи прилив миграната

На подручју Републике Српске од почетка године до данас евидентирано је око 386 миграната, а на прољеће се моће очекивати њихов интензивнији прилив, изјавио је данас члан Координационог тијела Владе Српске за праћење кретања илегалних миграната Милош Стевановић.

Он је додао да ће због могућег повећања броја миграната на прољеће бити затражено да се сви надлежни у БиХ више укључе у чување границе, те да се укључе и Оружане снаге, које имају техничке капацитете.

Стевановић је на конференцији за новинаре истакао да Република Српска неће прихватати изградњу центра за смјештај миграната на територији Српске, нити ће за то издвајати буџетска средства, као и да неће прихватати стране донације.

Он је рекао да мигранти не могу боравити на територији Републике Српске, осим у законском року са потврдама и путем такозваног хуманог транспорта, а што је полиција Српске и раније омогућавала.

Према његовим ријечима, Координационо тијело ће наставити да предузима низ оперативних активности за рјешавање проблема миграната.

Он је истакао да Влада Републике Српске остаје при ставу да промјена демографске слике становништва у Српској неће бити омогућена.

- У потпуности разумијемо да су мигранти кренули за нечим бољим, али Република Српска и БиХ немају намјеру, нити могућности да их овдје смјесте - додао је Стевановић.

Он је навео да, осим безбједносних изазова - потенцијалне угрожености локалног становништва и њихове имовине, треба скренути пажњу и на потенцијалне здравствене изазове, који су много већи.

- Заштита становништва од заразних болести је од општег интереса за Републику Српску и у том погледу Министарство здравља Српске и ово тијело издали су налог да се интензивније контролише здравље миграната - додао је Стевановић.

Он је нагласио да се у Републици Српској поступа хумано према мигрантима и да се непрестано прати њихово здравствено стање.

Стевановић је напоменуо да и у Федерацији БиХ здравствене службе предузимају одговарајуће активности на заштити од евентуалног преношења болести на локално становништво.

Он је навео да се не може прецизно рећи колико миграната има у БиХ, а, према статистичким показатељима, ријеч је о 4.000 до 5.000.

Стевановић је рекао да му је директор Полиције Српске Дарко Ћулум јуче пренио да је тренутно у Републици Српској највећи притисак на Полицијској управи Градишка, с обзиром да мигранти у том дијелу БиХ покушавају да пређу на територију Хрватске.

- На мапи, коју је израдило Координационо тијело, јасно се виде уласци миграната на територију Републике Српске и БиХ. Највећи број улазака је у дијелу Бијељине, Братунца и Зворника, а нешто блажи прилив је код Требиња док је излазна рута код Бихаћа, Велике Кладуше. Евидентирали смо, међутим, и изласке око територије Брчко дистрикта - навео је Стевановић.

Он је напоменуо да мигранти нису чинили велика кривична дјела у Српској, али да је у ФБиХ било случајева да су упадали у куће и пљачкали, те да тужилаштва имају потешкоће да их оптуже, јер је немогуће утврдити њихов идентитет.

Стевановић је оцијенио да Високи судски и тужилачки савјет мора да заузме став када је у питању процесуирање миграната који чине кривична дјела.

Он је подсјетио да је у прошлој години на територији БиХ евидентирано 23.848 миграната, у Грчкој 50.215 миграната, Алабанији 3.399, Црној Гори 4.645.

Према његовим ријечима, до сада је највише миграната дошло из Пакистана, њих 34 одсто, из Ирана 15, Сирије 13, Аваганистана 10, Ирака девет и Либије четири одсто.

Стевановић је додао да најчешћи разлог који наводе за миграцију јесте лош стандард живота, њих 33 одсто, осјећај несигурности 21 одсто, због ратног стања дошло је њих 10 одсто, а само девет одсто је дошло из политичких разлога.

- Информације о кретањима добијали су од посредника на територији Грчке, Албаније, Црне Горе и БиХ, а само девет одсто њих ишло је по рутама које су нашли путем интернета - рекао је Стевановић.

Он је додао да је 78 одсто миграната посредницима платило од 1.000 до 5.000 евра, а за пребацивање из Србије у БиХ наплаћивано је од 150 до 700 евра.

За сва та лица полиција је имала сазнања и она су приведена или су у процесу обраде.

Стевановић је нагласио и да Координационо тијело неће дозволити да било ко, ни од грађана, нити од органа власти, на било који начин мучи и злоставља мигранте и третира их нељудски.