latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:53 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Пашалић: Исплата подстицаја условљена уплатом доприноса

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић одржао је данас завршне консултације са Републичким удружењим пољопривредних произвођача у вези израде новог Правилника о подстицајима за развој пољопривреде и села за 2019. годину.

Пашалић је изјавио је да ће исплата подстицаја од ове године бити условљена пријавом и уплатом доприноса пољопривредних произвођача.

"Пољопривредни произвођачи имаће обавезу да себи уплаћају пензионо и здравствено осигурање од око 120 КМ мјесечно. Од неких 22.000 корисника подстицаја, око 8.000 корисника уплаћује те обавезе, а циљ нам је да их уплаћују сви који примају подстицаје", појаснио је Пашалић.

Он је позвао пољопривреднике да у Пореској управи пријаве обавезе за прошлу годину, јер је механизам такав да се у току ове године пријављују обавезе за претходну годину.

"Наредних дана, кроз широку кампању објаснићемо пољопривредним произвођачима како то треба да ураде", рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци.

Он је, након завршних консултација са представницима удружења пољопривредних произвођача у вези са израдом правилника о подстицајима за развој пољопривреде и села за 2019. годину, нагласио да је постигнут висок степен сагласности о најважнијим мјерама.

"Очекујемо да ће правилник бити објављен до краја фебруара, а након тога објавићемо правилник о капиталним инвестицијама. Настојаћемо да највише новца усмјеримо за набавку механизације, опреме и изградњу објеката, а нешто мање у текућу производњу", додао је Пашалић.

Он је подсјетио да аграрни буџет за ову годину износи 71 милина КМ, а осим тога, Министарство има још нека средства за повољне кредите који се пласирају из Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

"Тако да ће нашим пољопривредним произвођачима кроз подстицаје и повољне кредите на располагању бити око 180 милиона КМ у овој години", прецизирао је Пашалић и додао да је за капиталне инвестиције планирано око 12 милиона КМ, односно 40 одсто више него прошле године.

Он је додао да ће Министарство ове године, можда, паузирати са неким мјерама, као што је наводњавање, да би средства била усмјерена за нешто друго, јер нема довољно новца.

"Произвођачи који су имали по истом основу у прошлој години обезбијеђена средства од 30 или 35 одсто поврата за капиталне инвестиције, ове године ће паузирати да би се дала прилика другима", појаснио је Пашалић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић истакао је да су предвиђене исте субвенције за повртарство и воћарство, али да ће бити другачије распоређене, док ће за узгој свиња бити благо повећане.

"Субвенције ће бити снижене у области мљекарства, а високе субвенције које смо имали протеклих година посљедица су најнижих откупних цијена млијека", каже Маринковић и додаје да ће овај износ морати компензовати мљекаре приликом откупа.

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац појаснио је да је Министарство мљекарима остало дужно око седам и по милиона КМ за подстицаје из прошле године што оптерећује буџет, те је предложено да премија за млијеко буде смањена са 0,30 КМ на 0,25 КМ, али да исплате буду редовне.

"Мислим да ћемо са руководством Српске наћи рјешење да се изнађе пет милиона КМ колико недостаје да би се поправио овај износ", додао је Усорац.

Он је оцијенио да је ситуација у мљекарском сектору веома тешка, подсјећајући да је 1996. године било 17.600 произвођача, а сада их је 4.300, те да сваки дан неко одустане од производње млијека.