latinica  ћирилица
07/02/2019 |  19:12 | Аутор: СРНА

Стефановић: Српске службе кредибилан партнер у борби против тероризма

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да су се српска полиција и остале службе показале као кредибилан партнер у борби против тероризма на међународном нивоу.
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина) -
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина)

"На нашу срећу, за разлику од бројних земаља, у Србији није било терористичких напада, што наравно не значи да смо ми опуштени. Будно смо пропратили сваку и најмању могућност опасности и тако ћемо наставити да радимо и у будућности", рекао је Стефановић на предавању које је одржао на Војној академији о теми "Супротстављање тероризму као важан сегмент политичке националне безбједности Србије".

Он је навео да се у фокусу рада српских безбједносних служби налазе "повратници" са страних ратишта и екстремна радикализација, саопштено је из министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

"Подаци показују да се у Сирији и Ираку тренутно у саставу терористичких организација налази укупно 28 држављана Србије и ми у суштини из године у годину имамо тренд смањења таквих одлазака", рекао је Стефановић.

Он је истакао да су модели радикализације раније били далеко једноставнији, док су се данас практично преселили у виртуелни свијет, гдје терористичке организације злоупотребљавају друштвене мреже и сајтове за пропаганду, обучавање, регрутовање нових чланова и прикупљање финансијских средстава.

Стефановић је указао да је Служба за борбу против тероризма МУП-а Србије размијенила током протекле године 515 информација у оквиру међународне оперативне полицијске сарадње и учествовала на 49 састанака и у 62 стратешке међународне активности.