latinica  ћирилица
07/02/2019 |  21:35 ⇒ 08/02/2019 | 07:54 | Аутор: sputniknews.com

Дачић у СБ: Одлука Приштине о таксама је политичка (ВИДЕО)

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација о Косову и Метохији почела је у Њујорку. Ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (фото: Screenshot Youtube / United Nations) -
Ивица Дачић (фото: Screenshot Youtube / United Nations)

Сједница је почела разматрањем извјештаја о Судану.

У другом дијелу сједнице, Савјету се обратио шефа Унмика Захир Танин. Танин поручује да је дијалог неопходан, а да садашњи развој односа Београда и Приштине компликује атмосферу дијалога.

Ивица Дачић је обраћање почео захваљивањем генералном секретару УН на извјештају, као и Екваторијалној Гвинеји на томе што је ову тему укључила у дневни ред СБ УН.

"Ми смо сједницу тражили да бисмо обезбиједили мир у региону", рекао је Дачић.

"Вјерујем да можемо да нађемо заједнички језик и да више тема КиМ не буде тема Савјета безбједности. Међутим, ми смо далеко од тога. Сада смо на прекретници и зато је важно да разговарамо. Преговори Београда и Приштине трају седам година и направили смо напредак. Сви знамо зашто су преговори заустављени. Могу да кажем да се Србија уздржала од једностраних потеза, иако није дошло до формирања ЗСО, као и послије отимања Трепче. До блокаде резговора дошло је до такси Приштине", каже Дачић.

Српски министар је скренуо пажњу и на нелегално формирање тзв. Војске Косова, што је све довело до додатне нестабилности регије.

"Одлука Приштине о таксама је политичка, а циљ је да се заустави дијалог", рекао је Дачић.

Дачић је указао и на пријетњу упада косовске полиције на Сјевер, што такође није у складу са постојећим законима.

"С обзиром да се показало да без посљедица могу да предузимају и спроводе једностране дестабилизујуц́е одлуке и мјере, да крше постигнуте договоре и силом упадају на територију са већинским српским становништвом, Приштина наставља са таквим дјеловањем. Тако смо данас суочени са ситуацијом да не само да није формирана Заједница српских општина, већ се након упада РОСУ на сјевер Косова, у новембру прошле године, и увођења драконских такси на српске производе, као и хапшења четворице Срба у Косовској Митровици у бруталној акцији РОСУ, наставља са даљим покушајима преузимања сјевера Косова, захтјевима за тзв. уједињењем сјеверног и јужног дијела Косовске Митровице. Ови јпредстављају ништа друго до још један покушај застрашивања Срба који тамо живе, параван за потпуно преузимање српског дијела града тако да Срба тамо више не буде, као што их и нема у јужном дијелу Косовске Митровице", рекао је Дачић.

Он је додао је Приштина наставља да угрожава све што су се ЕУ и други међународни чиниоци трудили да се постигне, кроз дијалог и регионално повезивање.

"Како онда очекивати да се поштује било какав договор ако се не поштују основни принципи на којима почива савремена Европа. Дозволите ми да укажем још једном на то колико је незамислива одлука да се забрани проток робе, капитала и људи у 21. ијзбог незадовољства у вези са неком политичком одлуком", рекао је Дачић.

Министар спољних послова Србије је подсјетио и на неадкватне реакције Приштине након сукоба око Унеска и Интерпола. Он је поздравио активности “Специјализованих вијећа и Специјализованог тужилаштва“ на саслушању појединих лица са КиМ.

"Извјесно је да постоје бројни докази о злочинима који су почињени, а сада је најважнија ствар да се најзад у некој судској инстанци приводе људи на саслушање и са кривичним пријавама за злочине над Србима и осталим неалбанцима, што до сада никад није урађено", рекао је Дачић.

Српски министар да је изразио незадовољство због чињенице да је за савјетника премијера тзв. Косова именован ратни злочинац Суљејман Сељими, што је осудио и амерички амбасадор у Приштини.

"Да ли стални напади на повратнике и њихову имовину, притисци и насиље ниског интензитета, дискриминација и нетолеранција, вама говоре да је циљ, прокламован ијдвадесет година, заиста и остварен или смо спремни зарад политичких циљева и стратешких консидерација да -затворимо очи- над оним што се дешава и тврдимо да је ситуација -мирна и стабилна-"?, рекао је Дачић.

У дијалогу је било закључено да цће питање имовине такође бити тема, рекао је Дачић.

"Независно од тога, Приштина је донијела једнострану одлуку да конфискује имовину рудника Трепча. Желио бих да подсјетим да иако је тзв. Косово чланица Свјетске банке и ММФ, Србија је до данас отплатила 750 милиона УСД кредита и треба да отплати још више од 200 милиона УСД дуга који се односе на кориснике са КиМ. Ако већ Србија отплаћује те дугове, како онда Косово није дио Србије?", запитао се Дачић.

Како је раније најављено у програму рада Савјета безбједности УН за данашњи дан, на сједници ће се расправљати о новом тромјесечном извјештају о раду Унмика.

Осим залагања за очување редовне динамике и формата сједница Савјета безбједности о раду УНМИК-а, као и подршке раду ове мисије у несмањеном обиму и са неизмијењеним мандатом, Дачић ће у излагању дати осврт на извјештаје генералног секретара УН Антонија Гутереса.

Одржавање сједнице било је неизвјесно до посљедњег момента, јер су се САД, Велика Британија, Њемачка и Пољска, противиле да се редовни тромјесечни извјештај генералног секретара УН о Косову и Метохији нађе на дневном реду сједнице.