latinica  ћирилица
08/02/2019 |  07:59 ⇒ 12:10 | Аутор: sputniknews.com

СБ УН Приштини: Укините таксе на робу из Србије и БиХ

Током још једне расправе о тромјесечном Извјештају Унмика о стању на Косову и Метохији, која је синоћ одржана упркос претходном противљењу једног броја чланица Савјета безбједности УН, приштинске институције су једногласно позване да укину стопостотно наметнуте таксе на производе из Србије и БиХ.
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com) -
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com)

Различите ставове, међутим, чланице су изнијеле када је ријеч о будућој динамици одржавања сједница на тему ситуације на Косову и Метохији.

Руски амбасадор Василиј Небензја рекао је да Русија дијели забринутост са Србијом због озбиљности ситуације са Косовом.

Он је амбасадорки тзв. Косова Вљори Читаку, која је овај састанак назвала шарадом, рекао да, ако тако мисли, није била у обавези да дође, иако је позвана.

Додао је да Русија не прихвата да се Косово скине са дневног реда СБ УН, те да треба да буде под сталном контролом овог тијела, јер је ситуација нестабилна и сваког тернутка може да се отме контроли.

Небензја је поновио став Русије да Приштина крши споразум Цефта увођењем такси на српску робу и рекао да самопроглашено Косово игнорише "неувјерљиве" захтјеве западних заштитника.

Према његовим ријечима, и формирање "војске" представља кршење Резолуције 1244 СБ УН и нема гаранција да та војска неће кренути на Србе.

Такође је оцијенио да изјаве премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да ће престати да комуницира са Унмиком представљају флагрантно кршење Резолуције УН и поновио да је позиција Русије да Косово може бити представљено само преко Унмика.

Кина је такође истакла да поштује суверенитет Србије и Резолуцију 1244 и Унмик, и истакла да је потребно пронаћи рјешење за дијалог у оквиру те резолуције.

Представник Кине је рекао да СБ УН треба да настави расправе о Косову.

Амбасадорка Велике Британије Карен Пирс је поздравила рад Унмика и истакла да Косово више није "акутна криза", као и да има много битнијих проблема по питању међународног мира.

- Жељела бих да искористим ову прилику да апелујем на лидере у Београду и Приштини да препознају прилику коју им дијалог пружа, да превазиђу разике и да крену напријед због свог народа и историје, као једнаке и суверене комшије који раде за просперитет и демократију Европе - рекла је Пирс.

Према њеним ријечима, британско правно тумачење Резолуције 1244 СБ УН не брани формирање "војске Косова".

Представник Њемачке Кристоф Хојсген је позвао на стратешку процјену Унмикове мисије на Косову у складу са стањем на терену, додајући да многе задатке Унмика могу да преузму друге организације.

Он је рекао да је једини начин да Србија уђе у ЕУ успјешан дијалог и признање самопроглашеног Косова.

По питању размјене територија, односно измјене граница, поновио је њемачко становиште које се противи тој идеји. Он истиче да је разматрање те идеје ризично и да дестабилизује регион.

Амерички амбасадор Џонатан Коен рекао је да је Унмик испунио свој мандат и да је одавно прошло вријеме за смањење мисије тог тијела.

Он је подсјетио да су САД и раније тражиле смањење мисије Унмика, а затражио је и "хитан напредак" у дијалогу уз "моментално" укидање тарифа.

Замјеница амбасадора Француске при УН истакла је да нормализација односа Београда и Приштине зависи од дијалога, а уједно је и поновила захтјев да се тарифе укину или макар суспендују.

Према њеним ријечима, Француска жели да унаприједи трговину између двије стране и жели да види политичку вољу и компромис и од Београда и од Приштине.

Француска ће наставити да подржава побољшање односа у региону, истиче она, додајући да је на лидерима у Београду и Приштини да створе атмосферу за коначно рјешење и да се уздрже од дјела која ће нормализацију довести у питање.

Повезане вијести:

Дачић: Договорена динамика одржавања сједница СБ УН о Kосмету

Дачић у СБ: Одлука Приштине о таксама је политичка