latinica  ћирилица
08/02/2019 |  08:08 | Аутор: СРНА

Дачић: Договорена динамика одржавања сједница СБ УН о Kосмету

У овој години биће одржане три сједнице Савјета безбједности УН о извјештају о стању на Косову и Метохији, са могућношћу сазивања ванредних засједања, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (фото: Screenshot Youtube / United Nations) -
Ивица Дачић (фото: Screenshot Youtube / United Nations)

Oн каже да је на јучерашњој сједници Савјета безбједности УН договорено и да у сљедећој години сједнице о Космету буде одржаване два пута годишње, те да се, ако дође до позитивног развоја ситуације, та динамика постепено смањује.

Према његовим ријечима, за Србију је најбитније да се та тема налази на дневном реду.

Он је у изјави за Тањуг оцијенио да је јучерашња сједница Савјета безбједности УН била једна од најпозитивнијих за Србију, будући да су све чланице једногласно осудиле таксе од 100 одсто које је Приштина увела на робу из централне Србије и БиХ и позвале на моментално укидање те мјере.

Дачић је рекао да га посебно радује то што се такве ријечи нису чуле само од представника Русије, Кине, Индонезије, Екваторијалне Гвинеје и Јужноафричке Републике - чланица које нису признале самопроглашено Косово, већ и од свих других чланица.

Према његовим ријечима, САД су, такође, позвале на моментално укидање таксе, Њемачка је рекла да је то апсолутно супротно европских вриједностима, а у осуди такси су изузетно оштре биле и Белгија, Пољска, Обала Слоноваче.

Он је оцијенио да је веома важно што је постигнут једногласно договор свих чланица Савјета безбједности УН да се више не поставља питање динамике у којима ће бити одржаване сједнице.

Дачић је напоменуо да је, имајући у виду да неке западне земље не желе тему Космета на сједници Савјета безбједности, постојала опасност да ова сједница уопште не буде одржана и да се уведе принцип процедуралног гласања гдје нема права да се стави вето и гдје је за одржање сједнице потребно девет гласова за.

Дачић је захвалио Екваторијалној Гвинеји која се, како је рекао, понашала принципијелно, иако је ријеч о малој земљи која је овог мјесеца предсједавајући Савјета безбједности.

"Желим да поручим свима у Србији да у њој имамо великог пријатеља", изјавио је министар спољних послова.