latinica  ћирилица
08/02/2019 |  08:45 ⇒ 08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва поручује Вашингтону: Уништите лансере за "томахавке"

Министарство одбране Русије упознало се са садржајем ноте САД о обустави учешћа у Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и почетку повлачења из њега, и категорички, како је саопштено, одбацило неосноване оптужбе САД да Русија крши обавезе према Споразуму, саопштило је Министарство одбране.
Игор Конашенков (Фото: Министерство обороны РФ) -
Игор Конашенков (Фото: Министерство обороны РФ)

- Министарство одбране Русије је упознато са садржајем ноте америчког Стејт департмента о суспензији учешћа америчке стране у Споразуму о ликвидацији њихових ракета средњег домета и почетку процедуре изласка из њега. Министарство категорички одбацује неосноване тврдње да је Русија прекршила своје обавезе из тог споразума. Изјаве САД су неистините - истакао је портпарол Министарства одбране Игор Конашенков.

Он је навео да САД нису предузимале неопходне акције за елиминисање кршења својих обавеза према том споразуму и додао да "упркос отворености Министарства одбране Русије за суштински дијалог о питањима испуњавања обавеза које су стране преузеле према Споразуму о ликвидацији ракета, САД нису пружиле никакве доказе који би поткријепили наведену позицију", пренио је Спутњик.

Конашенков је рекао да САД више година стварно "крше одредбе Споразума и фактички су створиле услове за производњу ракета забрањених тим споразумом".

Министарство одбране Русије понудило је америчкој страни да у периоду прије истека Споразума о ликвидацији ракета предузме неопходне мјере за враћање на строго поштовање Споразума, рекао је Конашенков.

Он је прецизирао да је САД предложено да се врате поштовању Споразума тако што ће уништити универзалне лансере МК-41 постављене на копну, за лансирање развијене крстареће ракете "томахавк", ракете-мете, које су по својим карактеристикама сличне балистичким ракетама копненог базирања средњег и кратког домета, као и ударне беспилотне летјелице које су по својим карактеристикама према Споразуму дефинисане као "крстареће ракете копненог базирања".

- Војни аташе у Амбасади САД у Москви позван је у Министарство одбране Русије како бисмо му уручили ову ноту - додао је Конашенков.

Амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је раније да Вашингтон 2. фебруара почиње процедуру за повлачење из Споразума о ликвидацији ракета кратког и средњег домета.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да ће Споразум бити раскинут "ако се Русија не врати на потпуно и проверљиво поштовање Споразума у року од шест мјесеци".

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је, с друге стране, да ће Русија реципрочно одговорити на одлуку САД о повлачењу из Споразума и такође обуставити учешће у Споразуму. Он је истакао да Русија није дужна и неће се увлачити у за Москву скупу трку у наоружању. При томе је Путин додао да сви предлози Русије о разоружању "остају на столу, а врата отворена", али и наредио да руска страна не иницира преговоре о том питању.