latinica  ћирилица
08/02/2019 |  10:34 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ потребан функционалан договор

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у БиХ треба престати са причом о унитаризацији и сепарацији, те истакао да је неопходно да сви подрже једни друге јер би то водило укупном развоју.
Милорад Додик (Фото: Screenshot/VOA) -
Милорад Додик (Фото: Screenshot/VOA)

Додик је навео да базичан однос у БиХ између два ентитета и три конститутивна народа може да се креће на различите начине - стагнација, која постоји, кретање у безнађе, које траје, или да се покуша постићи базични консензус и функционалан договор како нико никоме не би сметао.

- Не треба заустављати никога и треба одустати од свих прича и о унитаризацији и о сепарацији. Сасвим је природно да буде прихваћена реалност и да на бази тога покушамо нешто направити. Да ли ће се то догодити, не знам - изјавио је Додик за Глас Америке.

Према његовим ријечима, и Републици Српској би било корисно да буде изграђен ауто-пут од Сарајева до Добоја.

Он је позвао све у БиХ да дефинишу шта је то чиме ће се бавити наредних пет година.

- Хајде да кажемо да је то ауто-пут од Зенице до Добоја, односно даље према Сави, да су то двије-три хидроелектране и да престанемо да ломимо копља на причи о Уставу и надлежностима, одемо на Блиски исток, у Русију, Кину или негдје на Запад и покушамо наћи новац да то урадимо. Али, не долазимо у позицију за то, нама треба Савјет министара да то ради - истакао је Додик.

Додик је нагласио да је упропаштена путна инфраструктура у БиХ, која је већ требало да има програм о санацији општећених путева.

Он је поновио да је за добробит свих у БиХ да се што прије дође до статуса кандидата за чланство у ЕУ.

- То је вријеме када би морало бити урађено ово о чему говорим, јер статус кандидата и отварање поглавља тражи многе тешке политичке одлуке у БиХ. Морамо да поведемо дијалог у БиХ о томе шта је то што нас чека у том погледу. Статус кандидата нам даје нову динамику и од нас зависи како ће то изгледати - истакао је Додик.

Он је навео да му је предсједник Европског савјета Доналд Туск рекао да БиХ може да испуни техничке услове, али да све земље које је прихватају морају имати повјерење у њу, што многе нису спремне због свега што се догађа у БиХ.

- Ми можемо да испунимо техничке услове, али је питање како ћемо доћи до тог повјерења. Кључно питање је трансфер проблема. Европа ће нас прихватити ако схвати да ми унутрашњи проблем који имамо нећемо трансферисати њима. Не могу да говорим о томе када ће доћи то вријеме - каже Додик.