latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:25 | Аутор: СРНА

У току реализација шест великих пројеката за заштиту од поплава

У Републици Српској у току је реализација шест великих пројеката укупне вриједности 215.947.512 КМ, који би требали значајно да побољшају заштиту од поплава, рекао је Срни министар пољорпивреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић.
Поплаве - Фото: РТРС
ПоплавеФото: РТРС

Највећи од тих пројеката је, каже министар Пашалић, пројекат "Хитне помоћи и заштите од поплава у Републици Српској", за који је Европска инвестициона банка обезбиједила кредит од око 107 милиона КМ, а недавно је ЕИБ обезбиједила и додатних 19 милиона евра за овај пројекат.

Према финансијском уговору, Европска инвестициона банка је обезбиједила први кредит у износу од 55 милиона евра или 107.570.650 КМ и Фондови ЕУ за техничку помоћ 4.000.000 евра или 7.823.320 КМ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Срни је речено да је динамика реализације овог пројекта планирана у периоду од октобра 2011. године до 30. јуна 2019. године.

Пројектом је обухваћена територија градова Приједор и Бијељина, те општина: Козарска Дубица, Нови Град, Костајница, Градишка, Челинац, Прњавор, Лакташи, Србац, Дервента, Брод, Модрича, Теслић, Шамац, као и накнадно додане од ЕИБ на захтјев Републике Српске, након поплава у децембру 2010. године - Братунац и Источна Илиџа, а након поплава у 2014. години градови Бањалука и Добој и општине Шековићи, Рогатица и Пале.

Према подацима из ресорног министарства, до октобра 2018. године закључено је укупно 35 уговора - седам за пружање услуга и 28 за извођење радова. Укупна вриједност закључених уговора је 93.469.702 КМ /86,89 одсто одобреног зајма/.

У Министарству истичу да је завршено око 20 пројеката у општинама Челинац, Братунац, Дервента, Шековићи, Модрича, Шамац, Србац, Козарска Дубица, Нови Град, Лакташи, Шековићи, те у Градишци и Приједору, а у оквиру ових пројеката реконстурисано је око 40 од укупно планираних 50 километара савских насипа, чиме је значајно подигнута безбједност и заштита од поплава ријеке Саве.

Регулисана су корита ријеке Врбање, Крижевице, канала Јањице, ријеке Дрињаче, подигнути савски насипи на Рачи код Бијељине и на ушћу канала Дашница у Саву, реконстурисан савски насип код пумпне станице Тополовац, реконструисан главни ободни канал у Бијељини, те канали у Модричи, Шамцу, Козарској Дубици, Модричи и Броду, поправљен је мост "Укрина" на подручју општине Челинац, те изграђен мост на жељезничком прелазу код горње Ине у општини Србац.

Поред тога, кажу у ресорном министарству, у оквиру овог и других пет великих пројеката, који се тренутно проводе у Републици Српској, у посљедње три године изведени су радови и санирано је 140 километара ободне каналске мреже, регулисано је око 60 километара водотока разних нивоа, изграђено и надограђено око 40 километара насипа, те 12 километара обалоутврда.

Само ови подаци говоре да је у посљедње три године у сектору водопривреде урађено више него у протеклих 30 година.

Говорећи о пројектима који се финансирају средствима Фонда солидарности, у Министарству кажу да је ријеч о 93 мјере које су реализоване на подручју 19 општина у Републици Српској.

Укупна вриједност изведених радова на пројекту "Хитне санације водопривредних објеката оштећених у мајским поплавама из 2014. у Републици Српској" је 27.149.217 КМ, од чега се на вриједност радова односи 21.749.234 КМ, а остало на средства за рјешавање имовинских односа на савским насипима и трошкове одбране од поплава на шест водних подручја.

"Највише новца одобрено је на подручју града Бијељина, 17 мјера, за које је издвојено близу седам милиона КМ, а слиједе Приједор са 2,5 милиона, Добој 2,1 милион и Бањалука са 1,9 милион колико је реализовано само у оквиру овог пројекта", речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.