latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:29 | Аутор: СРНА

Пуповац: Недопустиво усташко знамење међу дјецом

Усташко знамење не смије имати право грађанства нигдје, а поготово не међу дјецом и ученицима, упозорио је предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац поводом инцидента у задарској Економско-биротехничкој и трговачкој школи, гдје је ученик ужареним врхом упаљача опекао школску колегиницу и колегу, утиснувши им облик слова "У" на дијеловима тијела.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Пуповац је на данашњој конференцији за новинаре рекао да највише забрињава то што постоји дио људи у школским институцијама којима то очигледно не смета.

- Очито је потребно имати додатне елементе образовања којима би се и наставници, ученици, као и укупна јавност научили да истицање усташког знамења и поздрава није и не може бити допуштено, а најмање када се то приказује повређивањем људског тијела и потенцијално трајним обиљежавањем знамењем тог злочиначког режима - нагласио је Пуповац.

Он очекује да надлежне институције у Хравсткој предузму све неопходне мјере у политици санкционисања, образовној политици и ширењу свијести о томе шта је допуштено, а шта није, преноси Н1.

- Као предсједник Одбора за људска права и права националних мањина сматрам да је неопходно да се обратим због догађаја у задарској школи гдје је двоје ученика жигосано тако да им је на дијеловима тијела уписано слово `У`, а једној ученици притом речено - "Ево, сад можеш рећи да си усташица" - рекао је Пуповац.

Он указује да су овим узнемиравајућим и забрињавајућим чином прекршени Устав у погледу националне равноправности и несметаног остваривања националне припадности, Закон о спречавању дискриминације и Кривични закон члан 325 којим је забрањено подстицање на било који облик мржње и насиља.

- Није на мени да говорим полицији шта да чини, али желим упозорити на озбиљност дјела, поготово ако се оно понавља и ако родитељи кажу да су се обратили школи и да нису наилазили на разумијевање због поновљеног насиља - напомиње Пуповац .

Хрватски министар науке и образовања Блаженка Дивјак оцијенила је као непримјерене изјаве директора задарске Економско-биротехничке школе Јозе Драгића да није ријеч о "посебно тешком дјелу" и да је у питању била "само дјечија игра", те да се "такви мали инциденти догађају" посљедњих година откако су у школу почели да се уписују ученици по индивидуализованом и посебном програму, односно, како је рекао, "ученици са потешкоћама у развоју".

- Изјаве директора у Задру о случају вршњачког насиља у школи сматрам у потпуности непримјереним. Посебно, јер је одговоран за законитост рада и стручни рад школе. Оштро осуђујем све изјаве којима се грубо дискриминишу ученици у односу на програм који похађају. У нашем систему сви ученици су једнако вриједни и равноправни, а директори су дужни да такав систем чувају и јачају - рекла је Дивјакова.

Министарство науке и образовања јуче је у ову задарску школу упутило просвјетну инспекцију, а у случај се укључила и полиција.

Начелник задарске криминалистичке полиције Боро Мршић потврдио је да се "стручна служба школе укључила правовремено", те да ће по окончању истраге о свему обавијестити Центар за социјални рад и надлежно тужилаштво.

Он је додао да је полиција обавјештење о догађају добила од медија.