latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:37 | Аутор: СРНА

Милету Пуљићу одређено ново суђење за злочине у Мостару

Пред Апелационим вијећем Суда БиХ биће одржано поновљено суђење Милету Пуљићу, који је првостепеном пресудом ослобођен оптужби за злочине против човјечности почињене над Бошњацима на подручју Мостара 1993. и 1994. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Тужилаштво БиХ је уложило жалбу против првостепене пресуде изречене 16. маја 2018. године због битне повреде одредаба кривичног поступка, повреде Кривичног закона, погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања, те предложило Апелационом одјељењу да преиначи пресуду и оптуженог прогласи кривим или да је укине и одреди одржавање претреса пред овим вијећем.

Браниоци оптуженог, доставили су одговор на жалбу Тужилаштва, са приједлогом да је Суд одбије као неосновану, те потврди првостепену пресуду, саопштено је из Суда БиХ.

Према оптужници, Пуљић је од маја 1993. до марта 1994. године на подручју Мостара учествовао у удруженом злочиначком подухвату у склопу којег су вршени присилни нестанци, хапшења, затварања и злостављања бошњачког становништва.

У оптужници се наводи да су мушкарци одвођени на принудне радове на прву линију фронта, те у живи штит, а жене, дјеца и старци незаконито заточени на различитим локацијама, те присилно премјештени на територију под контролом такозване Армије БиХ.

Извођењем затворених Бошњака из логора Хелиодром и других објеката на принудне радове на прву линију, тјерањем у живи штит и злостављањем на друге начине, погинуло је 11 лица, 73 је рањено, а двије особе су одведене у непознатом правцу.

Пуљић је био командант Друге бојне Друге бригаде Хрватског вијећа одбране.